Amsterdam - Vancouver
Na ruim 9 uur vliegen, landen we op Vancouver. Dit vliegveld komt ons bekend voor, 3 jaar geleden liepen we hier voor het eerst. Gelukkig kennen we de route en halen we snel onze bagage op. De mensen zijn vriendelijk en het is redelijk rustig. Na een controle van onze paspoorten en de vraag wat we precies komen doen in Canada, lopen we naar de shuttle service. Een belletje naar het hotel en even later staan we op de stoep van het hotel. Weer op een bekende plek, want ook in dit hotel hebben we 3 jaar geleden onze eerste overnachting gehad. We stellen het thuisfront op de hoogte dat we veilig geland zijn, laden de telefoons en Ipad op en gaan even snel wat eten bij de grote gele M aan de overkant van de straat. Een uur later duiken we vermoeid ons bed in. We zijn halverwege, morgen vliegen we door naar Whitehorse.
Whitehorse
We hebben een rustige vlucht. Het personeel is vriendelijk en ook hier worden we goed verzorgd. Het uitzicht: Adembenemend!!! AirCanada vliegt hier met een iets kleiner toestel en op een lagere hoogte dan bijv. KLM. Op een heldere dag (zoals wij die gelukkig hadden) kan je hier uren genieten van de besneeuwde bergtoppen en gletsjers. Om 11.30 uur landen we in Whitehorse. Wat een verschil met Vancouver! Alsof de tijd er heeft stil gestaan en we zo 30 jaar terug zijn gestapt in de tijd. We halen onze bagage op en regelen een shuttle naar het verhuurstation van Fraserway. Ook hier zijn de mensen weer bijzonder aardig (dit keer geen nederlands sprekende medewerker, maar alles prima te verstaan en vragen in het engels) en we krijgen uitleg over de camper en tekenen het huurcontract. We neuzen nog even in het voorraadkastje, nemen wat spullen mee en gaan op weg!
De eerste stop is de plaatselijke supermarkt, er moet natuurlijk inkopen worden gedaan. Bepakt en bezakt met boodschappen (we weten namelijk niet waar en wanneer we weer een supermarkt tegenkomen in Alaska), gaan we op zoek naar een camping. We besluiten in de buurt van Whitehorse te blijven en vinden gelukkig snel een camping. Na een goede maaltijd, rusten we uit en gaan op tijd naar bed.
Skagway
Na het eten genieten we nog van het uitzicht en rijden we verder richting de grens. Het landschap is hier prachtig! Voor iedereen die naar Skagway wil rijden, rij via de Highway 2, het zal je niet teleurstellen! Er is hier niks! Geen mensen, geen lawaai, geen files, wel wildlife. We spotten hier onze eerste zwarte beer. En omdat hier niks is, kan je gewoon stilstaan op de snelweg om in alle rust foto’s te maken. Na 15 minuten komt er een auto achter ons staan en vinden wij het wel genoeg. We laten de beer met rust en rijden verder.
Na 3 dagen reizen, zien we dan eindelijk waar we voor zijn gekomen. Een enorm bord “Welcome to Alaska” lacht ons toe! We hebben het gehaald, we zijn er! Bij de douane (die zich overigens 30 km verderop bevind) moeten we stoppen en worden we naar binnengevraagd. We moeten een Nederlands formulier invullen, 18 dollar betalen en dan mogen we weer gaan. Dit groene papiertje geeft je 3 maanden toegang tot Amerika, je mag de grens zo vaak als je wilt oversteken met dit document.
Nadat de stempel in het paspoort staat, rijden we door naar Skagway. Het is warm en benauwd in dit kustplaatsje. In eerste instantie hebben we wat moeite om een camping te vinden. Wij rijden altijd op de bonnefooi, niks reserveren van te voren, dit voegt iets “extra’s” toe aan het reizen met een camper, vinden wij. Uiteindelijk vinden we een plekje op een camping midden in de stad. Na het avond eten lopen we nog een rondje door dit plaatsje. Geen wonder dat het hier druk is, cruise schepen meren hier af en aan en dat betekent: Toeristen!
Haines Junction en Kluane Lake
De volgende dag besluiten we de drukte te ontvluchten. We willen graag richting Haines, om van daar uit weer verder te rijden naar het noorden. Vol goede moed melden we ons bij de veerdienst, maar die verteld ons: sorry, de boot vaart niet… Hoezo, de boot vaart niet? Op zaterdag is er geen veerdienst van Skagway naar Haines. We besluiten dat we dan wel naar Juneau willen. Dat kan, maar dat kost ruim 400 dollar (inclusief camper). Dit vinden we veel te duur en besluiten daarom maar terug te rijden naar Whitehorse en vanuit daar wel verder te kijken. Aangekomen in Whitehorse is het begin van de middag. Omdat we nog zo vroeg zijn hebben we genoeg tijd over om door te rijden naar Haines Junction. Dat was toch al de planning om die kant op te gaan.
Maar… aangekomen in Haines Junction is het niet wat wij er van verwacht hadden. Haines Junction stond in onze reisgids aangeprezen als een mooie klein stadje op een kruising van snelwegen. Haines Junction is in werkelijkheid een spookstad! Bijna alles is dicht, verlaten of vervallen en het is er uitgestorven. Er is 1 campingplaats, bij een benzinestation, vlak langs de snelweg. We voelen ons hier niet prettig en overleggen wat de volgende stap zal zijn. We zijn al wel de hele dag aan het rijden en zijn moe. In een reisbrochure die we kregen bij de camperverhuurder zien we een advertentie staan voor Cottonwood RV park. Deze camping ligt vanaf Haines Junction nog 80 km rijden verderop. We hebben niet veel keus en besluiten de gok te nemen. We rijden richting Cottonwood.
De weg voert ons langs Mt. Logan. De weg is slechter dan die richting Skagway en de bergen zijn heuvels geworden. Dan wordt er een enorm meer zichtbaar in de verte. Volgens TomTom is het nog maar een paar kilometer. We vragen ons af waar het RV park zich bevindt, want er is in geen velden of wegen een vorm van beschaving te vinden. Totdat een groot rood/bruin bord met een witte pijl ons verteld dat we rechtsaf moeten slaan. Wat we toen zagen bleek de beste beslissing van onze vakantie te zijn!
Gelegen aan Kluane Lake ligt Cottonwood RV park! Wat een ongelofelijke aanrader is dit park! De eigenaren zijn ontzettend vriendelijk, het is er schoon, er is WiFi, wasserettes, douches, toiletten, midgetgolf, een strand, je kan er kano varen, met een watervliegtuig naar Mt. Logan vliegen, bbq’s en er zijn beren. Vermoeid vragen we of ze misschien nog een plekje hebben voor 1 nacht. 5 minuten later staan we op de meest prachtige campingplek van onze vakantie! Het enige “nadeel”: ze accepteren geen creditcard (wel cheques), dus alles zal contant betaald moeten worden (amerikaanse en canadese dollar accepteren ze allebei). Uiteindelijke blijven we hier 3 nachten staan en komen we aan het eind van de vakantie hier ook nog 1 nacht terug. Nogmaals, een ongelofelijke aanrader voor iedereen die richting Tok rijdt!
De komende 3 dagen verblijven we in de omgeving van Kluane Lake. We brengen een bezoek aan visitors centre. Hier kan je allerlei informatie krijgen over berggeiten die hier veel in de omgeving zitten. Je kan vanuit hier ook wandelingen maken door de omgeving. We maken strandwandelingen en rijden naar Destruction Bay. Hier is een museum maar verder stelt het plaatsje niet veel voor.
Tok
North Pole
We melden ons bij Riverview RV park (AANRADER!). De eigenaresse is zeer vriendelijk en vraagt of we een plekje in de schaduw of in de zon willen. We kiezen voor de schaduw. Het is namelijk 29 graden! Alaska had halverwege juli te maken met een hittegolf en daar zaten wij middenin! Omdat deze camping centraal gelegen is, besluiten we om hier 3 dagen te blijven.
North Pole
Fairbanks
Bij golddredge No⁰ 8 wordt je meegenomen op een 2,5 uur durende tour door het park. Je stapt bij de ingang in een klein treintje die je langs diverse afgravingsplekken leidt. Onderweg worden verschillende manieren van goudzoeken uitgelegd en krijg je een mooi beeld van de goldrush begin 1900. Aan het eind van het spoor kom je bij Golddedge No⁰ 8 uit. Hier wordt voorgedaan hoe je zelf goud kan zoeken met behulp van een goudpan. Vervolgens stap je uit en wandel je een klein cowboy stadje binnen. Hier staan bakken met water en goudpannen klaar. Tijd om zelf goud te zoeken! Dit is zeker een aanrader om te doen en te ervaren wat het is om goudkoorts te hebben. Goudkoorts krijg je zeker en is een ontzettend verslavend gevoel! Al het goud dat je vindt, wordt gewogen, je krijgt de waarde te horen en je mag het houden (of uitgeven aan iets in de shop).
Nadat wij genezen zijn van de goudkoorts brengen we nog een bezoek aan de gouddredge. Je mag binnen in de dredge kijken en er wordt uitleg gegeven over hoe alles werkt. Zeer interessant en leerzame ervaring. Aan het eind van de tour wordt je met het treintje terug gebracht naar de ingang. Hier kan je eventueel nog kiezen voor informatie over de Alaska Pipeline. We besluiten om dit over te slaan. Op de terugweg naar de camping komen we zelf nog langs de Pipeline en stoppen op de parkeerplaats. Er is bij de Pipeline zelf voldoende informatie te krijgen en het is een leuke, korte stop om even te maken. Terug op de camping genieten we nog na van de goudkoorts die we opliepen en besluiten dat we morgen dit gevoel nog wel een keer willen ervaren. Maar dan groter!
Fairbanks
Denali N.P.
We besluiten om het stadje te verkennen. Alles is hier gericht op toeristen en op die ene berg: Mount Denali. Overal zijn winkels en aanbieders waar je diverse outdoor activiteiten kan boeken. Van kanoën tot quad rijden en van tokkelen of bergbeklimmen, elk outdoor persoon kan hier zijn hart ophalen. Wij besluiten om dit niet te doen, maar om met de bus het park te bezoeken. Denali NP werkt met 3 soorten vervoer. Je mag met je eigen voertuig het park bezoeken, maar dan mag je alleen de eerste 15 mile naar binnen en moet je daarna weer terug. Als 2de optie kan je shuttle service nemen. Je koopt hiervoor online een kaartje en geeft aan tot welke halte je het park in wil. Hoe verder, hoe meer je betaal voor je kaartje. Je mag onderweg overal uitstappen om te gaan wandelen en je kan ook elke bus weer laten stoppen om terug te komen naar de ingang. Er is in de shuttle bus geen ranger aan boord, dus je krijgt minder informatie. Als 3de optie kan je met de touringcar bus het park bezoeken. Je koopt online een kaartje en geeft aan tot welke halte je wilt gaan. Je krijgt onderweg een lunch en er gaat een ranger mee aan boord die informatie over het park en wildlife geeft. Dit is overigens wel de duurste optie en deze bos is snel volgeboekt.
We kopen online een kaartje voor de shuttle service, geven aan dat wij graag om 6.00 uur willen vertrekken en tot de halte Eielson Visitors Centre willen gaan. Dit is de een na laatste halte in het park en vanuit dit visitors centre heb je een prachtig uitzicht op Mount Denali. Nadat we een pizza hebben gegeten in Healy vertrekken we weer richting de camping. We gaan vroeg slapen want de volgende dag moeten we er weer vroeg uit.
Denali N.P.
We staan ’s ochtends om 4.00 uur en na een goed ontbijt vertrekken we richting Denali NP. We melden ons bij de balie en moeten nog even 10 minuutjes wachten op de bus. We kopen nog wat lekkers voor onderweg (er zijn geen restaurants in Denali NP, dus neem voldoende eten en drinken mee voor de hele dag! Je bent al snel 8 uur onderweg!) en stappen daarna in de bus. Een leuke ervaring, want het zijn oude Amerikaanse schoolbussen. We vertrekken om 6.00 uur en de eerste 15 mile zijn eigenlijk niet spannend. Je ziet alleen maar wilgen bossen en af en toe een glimp van een berg. Wildlife loopt hier niet, omdat het te druk is. (Met eigen vervoer het park in is gratis maar koop een buskaartje die je verder dan de 15 mile brengt. Hier zul je echt geen spijt van krijgen!) Nadat we de ranger controlepost voorbij zijn begint het avontuur pas echt. Nog geen minuut later trapt onze (overigens erg vriendelijke en aardige) buschauffeur hard op de rem. Cariboo! Cariboo at 3 o’clock! Klinkt er van voor uit de bus. Voordat wij doorhebben we er gebeurd, zit iedereen al aan de rechterkant van de bus tegen het raam geplakt. Gelukkig zitten wij aan de rechterkant en kijken met grote ogen om ons heen. We pakken snel onze camera’s en gopro’s en schuiven het raampje open. Ja hoor, daar staat ie dan, helemaal alleen. We vinden het bijzonder en ontzettend gaaf, niet wetend dat we die dag duizenden Kariboe’s zouden zien.
Na een paar minuten besluit de buschauffeur verder te rijden. Hij verteld honderd uit over het park, de omgeving en het wildlife wat hier leeft. Zijn verhaal wordt onderbroken door een harde trap op de rem. De eerste Grizzlybeer is gespot. Weliswaar op een behoorlijke afstand, maar toch. Met de camera op het verst ingezoomd kunnen we mooi kijken naar deze beer. Ongestoord en volledig zijn zijn of haar element zoekt die de waterkant af, op zoek naar eten. De busrit voert ons dieper het park in. Onderweg wordt er regelmatig gestopt. Niet alleen voor wildlife (voor elke waarneming stopt de bus, ongeacht hoe vaak we al een beer of kariboe hebben gezien) maar ook voor bijzondere plekken of mooie uitkijkpunten in het park. Je mag hier gewoon uitstappen, rondlopen en foto’s maken. Na een kleine 3 uur rijden komen we aan in Eielson Visitors Centre. Dit bezoekerscentrum geeft een prachtig uitzicht op Mount Denali en de vallei er omheen. De bus stopt hier een half uur en vertrekt dan weer terug naar de ingang van het park.
We besluiten hier onze tijd goed te besteden. We eten en drinken wat, maar genieten vooral van het uitzicht en de grootste berg van Amerika. Als het bijna tijd is om terug te gaan, overleggen we wat we zullen doen. Hier een wandeling maken of instappen en de bus terug nemen. Op het moment dat we dit bespreken, horen we “onze” buschauffeur praten met een collega. Deze collega meent vlak voor Eielson, ongeveer 5 minuten geleden, iets te hebben gezien wat op 2 wolven leek. Nu was de keus voor ons niet meer moeilijk en ook direct gemaakt. Als eerste zitten we in bus en kunnen niet wachten om te vertrekken. Dit is onze kans, die kans die je maar 1x in je leven krijgt, het zien van wilde wolven!
Ongeduldig en met onze ogen wijd open, vertrekt de bus weer richting de ingang van het park. We zitten nog net niet tegen het raam aangeplakt, maar het scheelt niet veel. Nog geen 2 minuten zijn we onderweg als we helemaal in de verte, onder in de vallei 2 witte stipjes zien. Wij zijn bekend met wilde dieren (we zijn beide dierverzorgers) en dit is niet te missen! We schreeuwen zo hard als we kunnen want stel je voor dat niemand ons hoort…. STOP!!! STOP!!! WOLVES!!! WOLVES AT 3 O’CLOCK!!! De buschauffeur trapt hard op de rem en we worden bijna geplet door alle andere passagiers. Kippenvel moment! Deze waarneming wordt doorgegeven aan het bezoekerscentrum van het park en blijkt de eerste publieke waarneming van wolven in 2016 te zijn. Dit moment staat op onze netvliezen gebrand. Een ervaring die we nooit meer zullen vergeten!
Wat we dan nog niet weten is dat het alleen maar mooier en bijzonderder zal worden. Na 15 minuten eindeloos kijken naar de wolven, foto’s en filmpjes maken, rijden we weer verder. De sfeer in de bus is fantastisch! Iedereen is enthousiast want er is nu een kans dat we de Big Five van Alaska kunnen zien. We hebben alleen nog Dall Sheeps en Moose nodig. Onderweg worden de schapen snel gespot. Ook hier stopt de bus en kunnen we foto’s en filmpjes maken. Maar dan moet er nog een eland gespot worden. Een uitdaging die iets lastiger lijkt, totdat de buschauffeur langzamer begint te rijden. Hij meent iets te hebben zien rennen in de verte maar twijfelt tussen een eland en een kariboe. Voorzichtig rijdt hij er naar toe. Als de bosjes beginnen te bewegen, weten wij het al zeker. Zo’n groot bruin dier kan geen kariboe zijn. En ja hoor! Een vrouwtjes eland komt tevoorschijn. Een prachtig gezicht, deze grote bruine dieren! Ook hier worden weer foto’s en filmpjes gemaakt en na 10 minuten rijden we weer verder. Big Five geslaagd!
Moe en voldaan vallen we spontaan in slaap in de bus. Het is een lange dag, moesten vroeg opstaan en hebben heel veel gezien en beleefd. We worden wakker als we weer bij de ingang van het park zijn. We stappen uit en besluiten om het bezoekerscentrum nog te bezoeken (aanrader!). We neuzen wat rond en op het moment dat we bij een opgezette eland staan te kijken, horen we een klein jongetje roepen: MOM! LOOK! A MOOSE OUTSIDE! Verbaasd kijken we op en zien het hele bezoekerscentrum als een gek naar buiten stormen, gevolgd door een ranger. Ook wij lopen maar met de horde mee. Voor onze neus staat buiten op het terras een eland vrouwtje met 2 jongen! Wij lopen snel weer naar binnen. Niet veel later volgen alle andere toeristen en gaat iedereen weer verder waar die mee bezig was. Maar nieuwsgierig als wij zijn kijken we elkaar aan. We besluiten om naar buiten te lopen en de wandelroute te nemen die naar de parkeerplaats leidt. Aangekomen bij de weg staan we op 10 meter afstand van de eland. Een prachtig gezicht, zonder andere toeristen kijken we naar dit grote dier. Ze is rustig en haar jongen volgen haar op de voet. Na 2 minuten laten we haar met rust en lopen we terug naar de parkeerplaats. Een ranger spreekt ons nog aan: complimenten voor het rustig blijven en hij verteld ons dat dit een ervaring is die maar weinig mensen mogen krijgen. We bedanken hem en rijden daarna terug naar de camping. Onderweg zeggen we niks, we genieten. Dit is Alaska, dit was onze droom en die is zojuist waarheid geworden!
Seward
We staan uiteindelijk 3 uur stil in de brandende zon en besluiten om Palmer te laten voor wat het is. We rijden in 1x door naar Seward, om zo een dag extra bij te kunnen komen. Pas om 19.00 uur komen we aan in Seward en vragen bij Renfor’s Lakeside Retreat (aanrader, mooie omgeving en het sanitair is er brandschoon!) of er nog een plekje is voor 4 nachten. Helaas kunnen we hier maar 2 nachten blijven, maar we zijn al lang blij dat we kunnen uitrusten.
Seward
Seward
De volgende dag vertrekken we dus heel vroeg naar Seward. Gelukkig is er een plekje vrijgekomen en parkeren we hier onze camper. We kopen een kaartje en kunnen hier 2 nachten staan. Er is hier alleen geen stroom en water, dus zorg dat je alles hebt opgeladen en volgetankt. We lopen naar de boot en melden ons bij de pier. Hier wordt een foto gemaakt en daarna stappen we op. Niet veel later vertrekt de boot. De kapitein verteld ons dat hij zal stoppen voor elke dier dat hij zit, de tocht kan dus uitlopen en langer duren dan verwacht. Wij vinden het allemaal prima. We zitten warm binnen genieten van het uitzicht. We zijn de haven nog niet uit of de eerste zeeotters zijn gespot. We maken weer foto’s en filmpjes en gaan daarna weer warm binnen zitten.
Nog geen 15 minuten later stopt de boot weer. Alleen dit keer horen we een wel heel enthousiaste kapitein omroepen: I SEE ORCA WHALES! Even denkt Marielle nog: Orka’s zijn helemaal geen walvissen, orka’s zijn dolfijnen… Maar dan besef ik mij: Bucketlist nummer 1! Orka’s spotten! Dat wat 3 jaar geleden in Canada niet is gelukt, lukt nu wel! Als een gek ren ik naar buiten en wurm ik mijzelf tussen alle andere toeristen. Vol ongeloof tuur ik de zee af en hoor ik in de verte: PFFFFFFF….. Daar staan we dan, kijkend naar 6 orka’s! Onze droom komt uit, ik heb in 1x geen bucketlist nummer 1 meer! Het is stil op de boot. Het enige wat we horen is PFFFFFFF……, de boot die rond dobbert en het klikken van vele fototoestellen. Na 10 minuten foto’s maken, leg ik mijn camera weg. Ik wil dit zien en ervaren, maar niet door een cameralens! We genieten, ondanks dat het ontzettend koud is op het water. Het is gelukt, na de Big Five hebben we nu ook orka’s gezien. Een “once in a lifetime” ervaring, gebrand op onze netvliezen!
Na 20 minuten vindt de kapitein dat het tijd is om verder te varen. Niet veel later stopt de boot voor een bultrug. Ook hier rennen we weer naar buiten en maken we vele foto’s en filmpjes. Omdat bultruggen diep kunnen duiken en lang onder water kunnen blijven, raken we deze bultrug uiteindelijk kwijt. We varen verder richting de gletsjers. Rond het middaguur wordt de lunch geserveerd en komen we bij de gletsjers aan. De ranger aan boord verteld hier uitgebreid over en hebben we de mogelijkheid om te luisteren naar de gletsjer. En geloof mij, die maken ontzettend veel lawaai! Het is hier ontzettend koud en we voelen ons er klein, zo vlak bij een enorme wand met ijs. Door het opwarmen van de aarde smelten de gletsjers hier in een rap tempo en breken ze af. Dit zorgt voor een waar spektakel en weer maken we vele foto’s en filmpjes. Na het bezoek aan de 2de gletsjer keert de boot weer terug richting de haven. Voldaan en genieten van de mooie ervaringen en herinneringen lopen we terug naar de camper.
Seward
Tok
Haines Junction
Whitehorse
De volgende dag rijden we naar Whitehorse. Een korte rit waar we rustig de tijd voor nemen. Vandaag is de laatste dag van onze vakantie. We zoeken een camping uit en pakken onze spullen alvast in. We zijn stil, sprakeloos is meer het juiste woord. Als we de volgende dag de camper inleveren en ingecheckt hebben in het hotel, komt het besef: Dit was de vakantie van ons leven! We zijn er geweest, hebben het ervaren, en hoe!
Alaska, the last frontier!