Algemeen en tips
Route: Orlando naar Los Angeles
Totaal gereden mijlen: 3379 / ca. 5400 kilometer
Totale kosten benzine: 1708$
Gemiddelde kosten campings: 43$ per nacht (totaal 860$ voor 20 nachten)
Dit jaar zijn we voor het eerst op reis geweest met onze dochter van 10 maanden. Dit kost nogal wat voorbereiding, wat neem je mee, kan ze wel veilig slapen in de camper, hoeveel bagage mag er mee en kies je voor een buggy, kinderwagen, draagzak of allemaal?
Kortom, we zijn wel even bezig geweest. Maar inmiddels is het allemaal achter de rug en kan ik zeggen dat het echt een groot succes is geweest! Veerle vond alles leuk, de vlucht verliep prima en de camper is echt een ideaal vervoermiddel voor een reis met een kind.
We zijn weg geweest met Moturis, type S-27S. Een iets ruimer model want een aparte slaapkamer leek me wel prettig. Wanneer we dan koude avonden hebben kan Veerle tenminste op bed liggen en kan de deur dicht, zo is de kans wat kleiner dat ze wakker ligt.
Een korte samenvatting van de artikelen die we mee hebben genomen voor Veerle:
In het vliegtuig:
- Deryan Air Traveller. Een stoeltje van ongeveer 15 euro dat je op je schoot kan plaatsen in het vliegtuig. Hierdoor wordt het gewicht van je kind beter verdeeld. Wanneer je de riempjes van de stoel losmaakt heb je een klein bedje. Er zit ook een slaapzak aan vast. De kussentjes in het stoeltje zijn opblaasbaar dus het geheel is klein en compact mee te nemen.
Het bleek dat Veerle vaak geen zin had om op schoot te zitten dus heel veel hebben we het niet gebruikt. Op de heenvlucht kreeg ze een eigen stoel en hebben we het daarin gezet, dat zat net wat comfortabeler.
Voor onderweg:
- Deryan peuterbedje. Een lichtgewicht tentje van ongeveer 3-4 kilo dat makkelijk in je koffer past. Zoals gezegd een tentje met opblaasbaar matrasje, muggennet en UV-werende stof. Zo kan ze hierin binnen en buiten slapen. We nemen wel onze eigen slaapzak mee want de geleverde is nog wat groot.
Een perfecte koop! Het bedje is echt een soort thuis geworden voor haar. Ook in de hotels sliep ze hier uiteindelijk in want in het bedje van het hotel kon ze de slaap niet pakken.
We gebruiken het nu thuis ook als campingbedje, ideaal! - Draagzak ErgoBaby Performance Ventus. Ergonomisch goede draagzak die je op buik, rug en heup kan dragen. Deze is ongeveer het luchtigste en gezien de temperaturen en de wandelingen die we graag willen doen is dat echt een must. We hebben nog getwijfeld over een grote rugzak met metalen frame waar ze in kan zitten maar dit leek ons uiteindelijk te groot om ook nog mee te nemen.
- Zwembandje voor op de camping
- Buggy Koelstra Simba. Voordelig tweedehands aangeschaft voor op reis. Je hoort vaak dat buggy’s en kinderwagens tijdens de vlucht beschadigen en dus besloten we onze kinderwagen toch maar thuis te laten.
Ook een prima koop die het geld meer dan waard was. De buggy kon mee tot aan de gate en nam niet te veel plek in in de camper. De dubbele zonnekap is wel een aanrader in het hete weer waar wij in reisden. De rugleuning is in meerdere standen verstelbaar dus kon ze hier ook prima even in slapen.
Overige puntjes:
- Vlucht. Je kan bij de meeste airlines veel (gratis) meenemen. In ons geval hadden was voor een baby toegestaan: 10 kilo ruimbagage, 12 kilo handbagage, paraplubuggy tot aan de gate, autostoel. In de handbagage mag je gewoon vloeistoffen voor je kind meenemen, deze wordt apart nagekeken.
Tip die wij kregen: neem extra kleding mee voor je baby en jezelf. Je weet maar nooit wat voor ongelukjes er kunnen gebeuren en jij of je baby willen geen 6 uur in een vliegtuig zitten met een shirt doorweekt met spuug of ergere zaken…. - Neem voldoende tijd voor inchecken en overstappen. Met een baby duurt het allemaal wat langer i.v.m. extra controles en ook wil je baby vaak nog even eten/drinken/kruipen en een schone luier.
- Flesje warm maken in het hotel. Soms heb je een magnetron op de kamer maar vaak niet. Wat goed werkt is water in de fles doen en de ijsemmer (die eigenlijk elk hotel wel heeft) vullen met heet kraanwater. Flesje met water erin hangen en dan warmt het vrij snel op. Handig voor die eerste nacht met een kind met jetlag….
- Kinderbedjes stonden bij ons ondanks aanvraag nergens klaar. Hier is helaas niks aan te doen. Wanneer je een eigen bedje bij hebt geen probleem, anders moet je even wachten tot iemand een bed komt brengen.
- Het autostoeltje bij Moturis wordt speciaal bevestigd, hiervoor is een aparte constructie in de dinette gemaakt, ideaal. Uiteindelijk hebben we ons eigen stoeltje ook gebruikt. Minder veilig maar aangezien deze in standen verstelbaar is wel comfortabeler voor Veerle. Tja, dat blijft een lastige keuze…
Wanneer je kind aan de dinette in een autostoel zit kan de tafel het beste naar beneden, anders zitten ze met de beentjes tegen / op tafel. - We hadden gelezen dat baby’s de melkpoeder in Amerika vaak niet lusten. Wij hebben daarom 2 pakken eigen poeder meegenomen. Veerle bleek het uiteindelijk wel te lusten dus het was voor ons geen probleem geweest.
Wat wel opvalt is dat men hier geen aparte melk heeft voor baby’s tot bijvoorbeeld 4 of 6 maanden, alles is voor baby’s tot 1 jaar. - Potjes met fruit en eten vonden wij handig als back up onderweg. Soms is haar ritme net wat anders of gaat de rit anders dan gepland en dan is het handig wanneer je wat fruit kunt geven of in de magnetron snel wat eten op kan warmen.
De potjes zijn ook anders, het aantal maanden staat niet aangegeven maar het is gebaseerd op de fase waarin het kind zit. Zo zijn er bijvoorbeeld potjes voor de baby’s die kruipen en potjes voor baby’s die lopen.
Op de barbecue maak je natuurlijk ook makkelijk wat klaar. Stukje vlees of vis en wat aardappel en groenten in aluminiumfolie en je babyhapje is klaar. - Alle andere zaken kun je natuurlijk in de grote supermarkten kopen. De maten van Pampers zijn hetzelfde en je vindt een enorme voorraad aan flesjes, doekjes, speelgoed etc.
- Stoeltje voor op de camping. Wij hebben ter plaatse voor ca. 25$ een stoeltje gekocht dat je aan de tafel vast kan klikken. De klemmen zijn in dikte verstelbaar en zo kon Veerle zowel in de camper als bij de verschillende picknicktafels bij ons aan tafel in haar eigen stoeltje. Wanneer je uit eten gaat zijn er overal kinderstoeltjes beschikbaar.
- Slapen in de camper. Wij hebben ervoor gekozen het tentje van Veerle op de dinette te zetten. Dit paste net naast het autostoeltje. Het weer was warm genoeg dus wij waren veel buiten en zo bleef het fijnste bed vrij voor ons. In de middag legden we haar ook weleens op het bed achterin zodat ze niet zo snel wakker werd wanneer wij binnen wat te eten of drinken kwamen pakken.
- Campings: iets wat we ons niet gerealiseerd hadden is dat een plaats met elektriciteit erg handig is. Veerle slaapt nog in de middag en als het dan 34 graden is wil je wel de airco aan kunnen zetten. Wanneer je geen elektriciteit hebt moet je daarvoor de generator aanzetten en dat is ook niet echt een optie.
- Speelkleed. Wanneer je kind nog klein genoeg is (bij ons echt op de valreep) is het handig om een picknickkleed o.i.d. mee te nemen of te kopen. Bij aankomst leg je dit op de grond en kunnen ze lekker spelen.
Vlucht Amsterdam - Orlando
Natuurlijk veel bagage mee want vooral de kleine meid mag niks te kort komen. In de handbagage van Veerle zit van alles zodat we op het ergste zijn voorbereid. Koekjes, melkpoeder, kant en klare melk, appelsap, pasta, fruithapjes en toetjes.
Omdat we met een baby (Veerle is 10 maanden) vliegen kunnen we niet online inchecken en dus staan we netjes drie uur voor vertrek aan de balie op Schiphol.
Tot onze vreugde wordt hier een babybedje bevestigd, hopelijk kan ze dan lekker slapen.
Het autostoeltje en de andere spullen checken we in, de buggy mag mee tot aan de gate en het autostoeltje leveren we in bij odd-size baggage. Prima geregeld!
Wanneer we net langs de paspoortcontrole zijn vraagt iemand van security ons of we babyvoedsel bij ons hebben en we gaan naar een aparte scanner waar ze alles nakijken. Alles wordt geseald en kan straks zo mee het vliegtuig in.
Voor we het weten is het zover en gaan we aan boord. Veerle mag in de buggy blijven terwijl wij door de scanner gaan en pas bij boarden wordt de buggy afgegeven.
Aan boord helaas toch geen babybedje, tegenvaller! Maar gelukkig krijgen we een rij met een extra stoel dus we hebben niks te klagen.
De vlucht verloopt voorspoedig en Veerle gedraagt zich voorbeeldig. Ze slaap maar een uurtje maar huilt maximaal een kwartier. We krijgen bij de landing volop complimenten over onze fantastische baby die het zo ontzettend goed gedaan heeft, nog nooit meegemaakt. Wij trots natuurlijk.
Na aankomst in Detroit pakken we de bagage op en droppen die meteen weer. Het autostoeltje bij de oversize baggage en de rest bij de 'normale' drop off. Bij verdere controle van de handbagage worden we even apart genomen want alle vloeistoffen van Veerle worden opnieuw nagekeken. Nadat we ook hier goedgekeurd zijn gaan we met de tram door naar onze terminal voor de doorvlucht naar Orlando.
Ook op deze vlucht weer een voorbeeldig kind. We dachten dat ze wel zou slapen maar ook hier klaarwakker en volop complimenten over ons meisje.
Opvallend op beide vluchten is dat er niks te eten voor een baby aan boord is, wellicht iets mis gegaan in de communicatie maar nu komen al mijn hapjes toch van pas en is het maar goed dat we alles bij hebben.
Op de eerste vlucht maken ze water warm voor een fles en ook kunnen we een zak heet water krijgen voor het opwarmen van het eten. Op de tweede vlucht drinkt ze de kant en klare melk gewoon koud.
Na een korte vlucht van twee uur landen we in Orlando en gaan op zoek naar de hotelshuttle. Na even bellen weten we waar we moeten zijn en na een reistijd van 17 uur kunnen we dan eindelijk gaan slapen. Op de kamer stond ondanks aanvraag geen babybedje klaar dus we gebruiken ons eigen bedje. We hebben geen zin meer om op iemand van het hotel te wachten die het komt brengen. Het personeel was ontzettend vriendelijk dus ze zouden het ongetwijfeld graag voor ons gedaan hebben.
Om half twee is het feest, hard gekrijs vanuit het bedje naast ons. Ik maak een flesje klaar voor Veerle, lang leve de kamer met magnetron, en ze valt bij ons in bed in slaap.
Orlando - Ocala National Forest
Om kwart over vijf is iedereen wakker en dus zijn we mooi op tijd om allemaal uitgebreid te douchen, badje voor Veerle en lekker ontbijten. Wafels, eitje, brood en muffins, simpel maar prima begin van de dag!
Om half acht moeten we opgehaald worden door Moturis. Helaas, om acht uur nog geen shuttle. Na enkele telefoontjes wordt ons bevestigd dat de transfer geboekt staat maar als ze er om half negen niet zijn kunnen we een taxi bellen welke dan vergoed wordt. Om half negen nog geen shuttle en dus uiteindelijk met de taxi. Ruim een uur vertraging maar we hebben een luxe taxi en het is vakantie dus we laten de pret niet drukken.
Bij het verhuurstation worden we vriendelijk ontvangen en ontvangen we uitgebreide uitleg over contract en camper en nadat we alles nagekeken hebben kunnen we op pad.
We doen onze eerste inkopen en rijden snel verder naar Alexander Springs, waar we zullen overnachten.
Een tijdje geleden wees mijn collega Simone mij op dit park, ze had foto's gezien en het zag er zo mooi uit, dat moesten we proberen. De foto's waren inderdaad erg mooi en in werkelijkheid is het zeker zo mooi. Onze camping ligt midden in het groen en is zeker een van de mooiste plaatsen waar we ooit gestaan hebben.
Bij Alexander Springs kun je zwemmen in ontzettend helder water en ook kun je er snorkelen, duiken en kanoën. Nadat we goed geïnstalleerd zijn besluiten we even te gaan zwemmen. Er zit een kleine campingwinkel waar we nog wat zonnebrandcrème en muggenspray (echt nodig hier) halen en we gaan naar het water.
Het water is kraakhelder en heerlijk verfrissend, alleen Veerle vindt deze eerste ervaring met buiten zwemmen niet zo leuk maar fleurt weer op zodra ze veilig en wel in de buggy zit.
Buitenlandse toeristen komen hier schijnbaar niet vaak maar ik moet zeggen, echt een juweeltje!
Die avond op de camping zetten we lekker de barbecue aan en luisteren als het donker wordt naar alle geluiden van het bos. In de bossen zien we vuurvliegjes voorbij vliegen en schitteren de lichtjes door de bladeren. Om ons heen geluiden van enkele spelende kinderen en enkele kampeerders maar vooral rust en natuur, fantastisch!
Het is trouwens bear country hier dus dat voegt nog weer nèt dat beetje extra toe.
Camping: Alexander Springs
Kosten: $21 per nacht en $6,50 voor een bundel hout.
Faciliteiten: geen hook up maar er zijn douches, toiletten en een dump station aanwezig.
Het personeel bij check-in is erg vriendelijk en we ontvangen uitgebreide uitleg. Op het park zijn de hele nacht 'hosts' aanwezig mocht je iets nodig hebben.
Gereden mijlen: 47
Alexander Springs - Chattahoochee.
Vandaag een weinig spannende dag. Na een ontbijtje buiten op de camping al snel vertrokken want we hebben een lange rit voor de boeg.
Na een paar uur rijden en een lunch stop onderweg komen we aan in Chattahoochee, waar we overnachten voor we morgen verdergaan naar Pensacola Beach. De regen die de komende dagen voorspeld werd valt inmiddels dus het wordt een rustige avond in de camper.
Hoewel onze camper voor Nederlandse begrippen groot is zijn we vandaag veruit de kleinste op de camping, we worden omringd door ruime A-klasse campers met een auto erachter...
Camping: KOA Chattahoochee
Kosten: $38 per nacht voor een full hook-up.
Faciliteiten: douches, toiletten, zwembad en speeltuin.
Gereden mijlen: 285
Chattahoochee - Pensacola
Nog een uurtje of drie rijden vandaag naar het strand bij Pensacola.
We ontdekten gisteren we een lekker band hebben en hij staat behoorlijk slap dus eerst even vullen bij de benzinepomp. Na een klein half uur rijden stoppen we bij de Walmart om wat extra boodschappen te halen en te kijken hoe de band erbij staat.
Het ziet er goed uit dus we besluiten door te rijden. In de buurt van onze bestemming zit een Camping World service center en het lijkt ons handig daar even heen te gaan en te vragen om vervanging.
Pensacola Beach ziet er erg leuk uit. Het is een smalle strook met stranden aan weerszijden en in het midden veel hotels en kleurige vakantiehuisjes. Er is ook een soort boulevard met winkeltjes en restaurants. Overal zit je recht aan het water, heerlijk!
We rijden richting het Gulf Islands National Seashore omdat we hier graag op de camping willen staan maar helaas, bij de ingang van het park hangt al het bord 'campground full'.
Dankzij feedback van onze klanten ben ik inmiddels op het bestaan van de 'Allstays Camp & RV' app gewezen. Deze komt nu goed van pas want hierop kun je onder andere, zonder internet, campings opzoeken. We vinden nog een camping in de buurt en komen zo aan bij Pensacola Beach RV Resort.
Voor het aanmelden zeg ik dat ik graag recht aan het water wil staan, als het niet te veel in prijs scheelt. Navraag leert dat de plek maar liefst 110$ excl tax is en een 'gewone' plaats 75$. Hoewel we het eigenlijk belachelijk duur vinden gaan we toch lekker aan zee staan, voor Moederdag is het excuus.
Het is wel echt een heerlijke plek, we kijken uit over het water en genieten in de avond van de zonsondergang, heerlijk!
Camping: Pensacola Beach RV
Kosten: 113$ per nacht voor een plek aan het water
Faciliteiten: full hook up, picknicktafel, zwembad, toiletten/douches, speeltuin, kano verhuur, ligging aan het (smalle) strand.
Gereden mijlen: 170
Pensacola Beach
De dag begint bewolkt maar het blijft lekker warm en dus besluiten we nog een dagje te blijven. We gaan iets na half elf richting het Gulf Islands National Seashore park maar ook vandaag hangt het bordje al op z'n plek. Heel handig zie ik de waarschuwing voor het uitstekende dak over het hoofd en rij ertegenaan, bam.... De eerste keer een schade gereden tijdens een camperreis, wat ontzettend stom. We moeten wachten op een ranger die een schadeformulier opstelt en ruim een uur later zijn we pas weer klaar om te gaan.
We gaan toch het park in en doen op advies nog navraag bij de camping of er niet toch een plaatsje is. En zowaar, er is nog 1 plekje over voor 1 nacht, prima!
We zetten de camper neer en gaan lekker lunchen in de schaduw van de boom. Ideaal is dat je hier aansluiting op stroom en water hebt dus met het warme weer kan de airco binnen aan.
Zwemmen is vandaag niet echt een optie aangezien de gele vlag uithangt en er gevaar is voor stromingen.
Camping: Fort Pickens Campground
Kosten: 26$ per nacht met stroom en water
Entree park: 8$ per voertuig
Faciliteiten: stroom, water, picknicktafel en fire ring. Douches en toiletten aanwezig evenals een dump station, campingwinkeltje en mogelijkheid om de was te doen.
Pensacola Beach - Mobile - Biloxi
In de ochtend weer vroeg gewekt door Veerle maar ook dat heeft z'n voordelen, om 8 uur hebben we gedoucht en gegeten en staan we bij Fort Pickens. Door het vroege tijdstip zijn we hier nog de enigen. We nemen een folder voor een self guided tour en bekijken het fort.
Op weg uit het park stoppen we nog bij een battery station en rijden daarna verder richting Mobile.
In Mobile stoppen we om een bezoek te brengen aan de USS Alabama. In dit oorlogschip kun je verschillende tours lopen en zie je onder andere de keukens, slaapplaatsen van de crew, schoenmaker en natuurlijk de grote wapens op het dek. Super interessant om te bekijken!
Op het park staan verder onder andere verschillende tanks, een B-52 bommenwerper en een helikopter.
Na een stop van een paar uur rijden we verder naar Biloxi, waar we aan de kust overnachten op het Cajun RV Park. De camping is prima en wordt alleen door de weg van het strand gescheiden. Die avond eten we heerlijk met uitzicht op zee bij Shaggy's. We laten de beroemde casino's voor wat het is, leggen Veerle op bed en drinken nog wat bij de camper.
Nadeel van deze camping (en alle campings aan de kust) is dat er parallel aan de kust een spoorlijn loopt. Nu zijn passerende treinen niet zo erg, ware het niet dat ze allemaal ongeveer 5-10 keer ontzettend hard en lang toeteren. De treinen rijden ook 's-nachts dus tot zover de goede nachtrust....
Camping: Cajun RV Park
Kosten: 38$ per nacht voor een full hook-up
Faciliteiten: gratis internet, speeltuin, wasserette, zwembad, tegenover strand
Bezoek USS Alabama, 15$ p.p. + 2$ parkeren
Gereden mijlen: 139
Biloxi - New Orleans
We vertrekken op tijd want vandaag laten we eindelijk onze band repareren. Door de Road Assistance zijn we naar een Firestone locatie om de hoek gestuurd. Deze ligt echter op een Air Force Base en daar mag je helemaal niet op, toch jammer. We zoeken een andere Firestone locatie en binnen 10 minuten vinden we iets. Hier aangekomen blijkt dat het ventiel lek is en vrij snel is alles gemaakt en zijn we weer op weg.
Onderweg krijgen we noodweer zoals we zelden mee hebben gemaakt. Menig auto staat langs de kant en de rest van het verkeer rijdt erg rustig, toch wel even anders in zo'n camper.
Gelukkig passeert het ergste vrij snel en hopend op opklaringen gaan we toch richting de camping in New Orleans.
Hier aangekomen is het nog steeds droog en gaan we richting het French Quarter, de camping is hier ook in gelegen dus binnen een minuut of 10 sta je in het centrum.
Het French Quarter lijkt qua stijl van de huizen een beetje op een soort Parijs in de jaren 30. Voor Amerikanen kan ik me voorstellen dat het heel bijzonder is, overal kleine winkeltjes, balkons met bloemen eraan en kleinere straatjes. Voor ons is het echter niet zo speciaal.
We gaan lunchen nabij het water en ik kies voor een beroemde Po-Boy sandwich. Een soort geroosterd stokbroodje met tartaarsaus en een keuze aan beleg. Op advies kies ik voor garnalen en het smaakt inderdaad goed. Een verfrissende mint jalup erbij maakt de lunch compleet.
We wandelen verder langs het water vanaf het punt waar de stoomboot vertrekt tot het beroemde café du monde. Het is al wat laat voor een ontbijtje met koffie dus we slaan een stop hier over. Wandelend door de straatjes komen we uit bij St. Louis Cathedral, een kathedraal aan een parkje dat ook van binnen te bezichtigen is.
Bekend is natuurlijk Bourbon Street, dé straat van New Orleans met zijn vele bars met live muziek. Dit valt ons enorm tegen. De straat is behoorlijk verloederd en lijkt een beetje op een vervallen rosse buurt met overal drank twee of zelfs drie voor de prijs van een. Er wordt op veel plaatsen wel live muziek gespeeld en dat is wel leuk maar het trekt ons helemaal niet en we zijn dan ook snel weg.
Kortom was New Orleans voor ons een behoorlijke tegenvaller, gewoon niet onze smaak maarja, ook dat heb je weleens tijdens je reis.
Camping: French Quarter RV
Kosten: 88$ per nacht inclusief Good Sam korting
Faciliteiten: full hook up, zwembad, jacuzzi, erg goede doucheruimtes, wasserette, fitness.
Gereden mijlen: 86
New Orleans - Lake Charles / Sam Houston Jones State Park
Na een douche (heerlijk ruim, zelden zo goed meegemaakt op een camping) en een ontbijt beginnen we aan de rit van bijna vier uur richting Lake Charles.
Vlakbij onze camping zit Steamboat Bill's, een wegrestaurant dat al meerdere keer verkozen is tot beste in diverse categorieën. Ik denk iets unieks gevonden te hebben maar moet snel van dat idee terugkomen als we aankomen en er een heuse parkeerwacht staat om al het verkeer in goede banen te leiden.
Van buiten ziet het er niet bijzonder uit maar binnen oogt het gezellig. Overal komen borden met vis voorbij en het is gezellig druk. We hebben meteen een tafel en kiezen allebei voor een small platter met diverse soorten vis. Gevulde garnaal, gevulde krab, meerval en garnalen, natuurlijk geserveerd met friet, koolsla en wat brood.
Het moet gezegd, het eten smaakt echt heerlijk. Totaal anders dan wij het kennen want alles is gefrituurd maar de smaak is echt heel goed. Ook Veerle hapt van alles wat mee en vindt het duidelijk allemaal lekker. Dit is echt de moeite waard en een aanrader voor iedereen! (Je kan er ook vlees krijgen dus ook als je geen vis hebt wordt er voor je gezorgd) Na de lunch nog snel even naar Walmart en door naar het Sam Houston Jones State Park waar we willen overnachten.
De camping bevindt zich midden in de bossen en de omgeving is prachtig. We wandelen een stukje om het park te bekijken en installeren ons dan voor de camper. Al snel lopen er wat hertjes over de camping en door het bos achter onze camper, leuk!
Er werd al gewaarschuwd de wasberen niet te voeren en na het eten verschijnen ze dan. Wasbeertjes wandelen zo voor ons langs in een poging in het afval te graaien of een zak chips mee te nemen. We maken snel wat foto's en willen ze dan wegjagen. Dat duurt even, eerst blaast er een naar Rob en daarna moeten we nog een paar keer rammelen met de campingstoelen voor ze ervan overtuigd raken dat er bij ons niks te halen valt. Ontzettend leuk om deze dieren van zo dichtbij te zien.
We genieten nog even bij het kampvuur en gaan dan lekker naar bed.
Camping: Sam Houston Jones State Park Campground
Kosten: 28$ per nacht
Faciliteiten: water en elektriciteit, dump station, douches.
Gereden mijlen: 211
Sam Houston Jones State Park - Kemah
We beginnen de dag weer op tijd en wandelen een uurtje door het park voor we ontbijten en afkoppelen. Iets na negen uur zijn we onderweg naar Kemah, een kustplaats in Texas, waar we een nacht zullen blijven.
Op de camping worden we heel vriendelijk ontvangen, we krijgen een plekje met zoveel mogelijk schaduw voor de baby, wat tips voor restaurants en er wordt gezegd dat de douches heel erg goed zijn.
We gaan de eerste tip na en gaan een hapje eten bij Joe Lee's, waar verse vis op het menu staat. Niet zo goed als bij Steamboat Bill's maar toch een goede lunch. We brengen de dag door met wat lezen en zwemmen en gaan aan het einde van de middag richting de Kemah Boardwalk.
De Kemah Boardwalk is waar het plaatsje om bekend staat en is een mengeling van een soort kermis met restaurants. Vooral leuk met wat oudere kinderen want er zijn onder ander een achtbaan en een soort parachute drop. Verder wat kraampjes met wat lekkers, je kunt er knuffels winnen, er is een pleintje met live muziek en je kunt eten aan het water. Prima om even rond de wandelen.
Camping: Marina Bay RV Resort
Kosten: 53$
Faciliteiten: full hook up, verwarmd zwembad, ruime (en inderdaad meer hotelstijl) douches. Plaatsen staan wel dicht tegen elkaar.
Gereden mijlen: 141
Kemah - San Antonio
Vanuit de kust gaan we nu echt het binnenland in, richting San Antonio. We verblijven hier op de KOA en dit is echt een mooie camping. Er is een ruime winkel, je kan er eten, er is een speeltuin en zwembad en dat alles op een terrein met pecanbomen. We krijgen een fijne plek met schaduw voor de komende twee nachten. Die middag niks op het programma dus we gaan even zwemmen en doen het rustig aan.
Camping: KOA San Antonio
Kosten: 39$
Faciliteiten: full hook up, speeltuin, zwembad, chuckwagon waar je kunt eten.
Gereden mijlen: 221
San Antonio
Tegenover de camping is een busstop en voor een paar dollar ben je binnen ongeveer 20 minuten in het centrum, bij incheck krijgen we een kaartje mee met de bustijden en de halte waar we uit moeten stappen. We zijn er iets na negen uur en het is nog rustig bij the Alamo. We wandelen rond en leren meer over de geschiedenis van deze plek en de strijd die hier geleverd is. Leuk weetje is dat Texas erg lang een onderdeel van Mexico was en Amerikaanse immigranten goed betaald kregen om zich hier te vestigen.
Na het bezoek aan de Alamo lopen we richting de Riverwalk, een mooie wandeling langs de rivier met veel restaurants en winkeltjes op de route. Na een tijd gewandeld te hebben gaan we ergens lunchen en vinden het daarna wel weer mooi geweest en gaan terug naar de camping. De hitte van de dag ontwijken we verder in de schaduw van onze boom en het zwembad.
San Antonio - Van Horn
Vandaag zouden we eigenlijk naar Big Bend National Park gaan, het hoogtepunt van de reis. Maar we besluiten het toch over te slaan, de rit is erg lang en we willen het vooral met Veerle toch wat rustiger aan doen. Met pijn in ons hart rijden we maar wat verder westwaarts en overnachten in Van Horn.
Camping: KOA Van Horn
Kosten: 34$
Faciliteiten: full hook up, café, zwembad.
Gereden mijlen: 435
Dag 13: Van Horn
Ook vandaag een weinig spannende dag. We besluiten een keer lekker op ons gemak te doen en de dag door te brengen met spelen met Veerle, zwemmen en een boekje lezen.
Van Horn - Guadalupe Mountains - Carlsbad
Nu we weer uitgeslapen zijn gaan we ook wat meer doen en we beginnen de dag in de Guadalupe Mountains met de Devil's Hall hike. Veerle gaat mee in de draagzak en dat gaat prima. Het is bewolkt maar nog steeds erg warm maar eindelijk zijn we weer lekker aan het wandelen.
Ondertussen zijn we van tijdzone veranderd en is het dus een uur vroeger, we komen daarom helemaal op tijd aan bij de Carlsbad Caverns. Met een baby mag je niet op tour met een ranger en kun je alleen de self guided tour lopen. We beginnen met de afdaling van 240 meter de grotten in. Deze kun je lopen maar als je niet zo goed ter been bent of er niet toe in staat bent kun je ook gewoon met de lift.
De afdaling in de grotten wordt steeds mooier en gaat redelijk stijl naar beneden, dit voel je wel in de knietjes! Onderaan komen we aan de Big Room en deze is werkelijk prachtig. Je kunt hier een wandeling maken van ongeveer anderhalf uur en ziet de meest mooie formaties. Echt een must see wanneer je hier in de buurt bent.
We genieten van de wandeling, eten wat en rijden dan het laatste stukje naar de camping.
Op de camping krijgen we een plekje waar een boom bij staat dus gelukkig wat schaduw in deze woestijnhitte. Op deze camping kun je eten bestellen wat dan bezorgt wordt bij je plaats, wat een luxe! Normaal maken we liever zelf wat maar de dame bij check-in heeft ons toch overtuigd door te vertellen over alle home cooked onderdelen. We bestellen spare ribs en ik neem er de aardappelsalade bij. Tussen kwart over zes en half zeven wordt het bezorgd.
In de tussentijd nog even zwemmen, douchen en Veerle eten geven en op bed leggen. En dan wordt onze maaltijd bezorgd. Het vlees smaakt naar het mesquite hout waarop het gerookt is, de salade is ontzettend lekker en zelfs de bonen, waar we normaal niet echt van houden, smaken goed. Kortom, echt heerlijk, een echte aanrader!
Camping: Carlsbad KOA
Kosten: 44$
Faciliteiten: full hook up, zwembad
Gereden mijlen: 473
Carlsbad - Oliver Lee Memorial State Park
Niet al te ver rijden vandaag dus een rustig dagje. We willen in de buurt van White Sands National Monument overnachten en kiezen ervoor iets meer in de natuur te verblijven in plaats van in Alamogordo.
De camping ligt aan de voet van de bergen en is ook weer erg goed verzorgd. Er zijn verschillende plaatsen waar je een zitje hebt onder een afdak, en dus schaduw, en gelukkig is er nog een vrij. Die middag doen we het rustig aan en in de avond gaat weer lekker de barbecue aan.
Camping: Oliver Lee Memorial State Park
Kosten: 14$
Faciliteiten: plaats met stroom & water, douches aanwezig op camping
Gereden mijlen: 144
Oliver Lee Memorial State Park - White Sands National Monument - Lordsburg
We staan vandaag op tijd op voor een korte wandeling door het park. Een pad van ruim een half uur gaat naar de voet van de berg en vervolgens door de bedding weer terug richting het visitor center. Makkelijk te lopen en een prima begin van de dag.
Daarna naar White Sands National Monument, bekend om de stralend witte zandduinen. Hier aangekomen blijkt dat je met de camper een route kunt rijden van ongeveer 12 kilometer retour. Onderweg kun je op verschillende plekken uitstappen om door de duinen te wandelen of te picknicken. Onderweg zien we overal mensen in de duinen en ook zijn er veel gezinnen die met een plastic sleetje de duinen af gaan.
We stappen uit en wandelen de duinen in maar waar we al bang voor waren is ook zo. Veerle is niet van plan haar zonnebril op te houden en blijft hem van haar hoofd af trekken en huilen wanneer die er toch op zit. Aangezien het zand zo ontzettend wit is, is het licht zonder zonnebril echt veel te fel. Dus het wordt een vrij korte wandeling door de duinen en weer de camper in. Onderweg stoppen we nog een keer en loop ik alleen een stukje de duinen in maar dat is toch anders.
Helaas niet zo'n groot succes voor ons dus, hoewel de duinen wel erg mooi zijn en ook de wandeling die je bij zonsondergang kan maken ongetwijfeld fantastisch is.
Zo rijden we op tijd verder en besluiten een stukje verder door te rijden dan gepland.
We overnachten op een KOA onderweg. De camping staat wel genoteerd als een soort doorgangscamping maar toch, wat een deprimerende plek. De faciliteiten zijn op zich prima maar het ligt er allemaal wat troosteloos bij. Het waait ook nog hard en is bewolkt dus niet echt barbecue weer. Van ellende halen we maar wat bij Mc Donalds en beleven een weinig interessante avond.
Camping: KOA Lordsburg
Kosten: 37$
Faciliteiten: full hook up, douches, zwembad
Gereden mijlen: 198
Kosten White Sands National Monument: 6$
Lordsburg - Tombstone
Hoewel alles er in het ochtendzonnetje toch wat beter uitziet hebben we niks dat ons hier houdt en we zijn op tijd onderweg naar Tombstone. Onderweg gaat de klok weer een keer een uur terug en zo zijn we al rond 10 uur bij de camping.
Het blijkt dit weekend Wyatt Earp weekend te zijn en dat houdt in dat er op straat allerlei activiteiten gehouden worden. Ook lopen veel bezoekers rond in oude westerse kledij wat het stadje een bijzonder leuke uitstraling geeft.
Tombstone neemt je mee terug naar ongeveer 1880 en het stadje ziet er met winkels en verklede mensen ook helemaal uit zoals in die tijd. Het is heel gezellig om er rond te wandelen en de sfeer te proeven en ook kun je er diverse theaters en kleine musea bezoeken.
We wandelen wat rond, genieten van het leven op straat en gaan dan een hapje eten bij Old Nose Kate Saloon, schijnbaar kwamen hier vroeger allerlei bekende westernfiguren. Binnen is het gezellig druk en nemen we plaats tussen de cowboys en sherrif's. Wapens mogen niet mee naar binnen en worden buiten door velen in bewaring gegeven.
We eten goed en daarna komt een zanger het toneel op die gezellig wat westernmuziek gaat spelen, we zouden hier prima nog een tijd kunnen blijven.
We gaan verder en kopen kaartjes om de beroemde shoot out in de OK Corral te bekijken, dit is een van de grote attracties. Het verhaal wordt nagespeeld van een shoot out die hier plaats heeft gevonden. De acteurs vertellen het hele verhaal, er wordt wat geschoten en je kunt er nog wat rondwandelen, prima entertainment.
We gaan nog even terug naar ons mini plekje op de camping zodat Veerle even kan slapen en wandelen daarna weer terug om wat te winkelen en een hapje te eten. In het Longhorn restaurant zitten we wat minder gezellig maar eten we ook weer erg goed en vooral mijn steak is ontzettend mals.
Camping: Stampede RV
Kosten: 34$
Faciliteiten: full hook up, douches, klein restaurant (huiskamer) voor het ontbijt.
Overige kosten: 10$ voor entree OK Corral en wat andere activiteiten.
Gereden mijlen: 135
Tombstone - Tucson
De camping waar we verblijven is nogal een chaos, het kantoor is een rommel, er staat allerlei rotzooi bij de ingang omdat de eigenaar wat lijkt te klussen en de sites zijn niet echt groot. Toch heeft dit plekje ook wel zijn charme en is de ontvangst erg vriendelijk. Ik heb positieve verhalen gehoord over het ontbijt dus dat moeten we even proberen. Je hoeft alleen maar de overheersende baconlucht te volgen om er te komen...
In plaats van een restaurant is het meer een huiskamer en het lijkt er ook op dat dit echt de huiskamer van de eigenaars is. Man en vrouw zijn ook aanwezig en met iedereen wordt een praatje gemaakt. De inrichting is ontzettend ouderwets en er hangen allerlei foto's, het heeft wel iets.
Aangeraden werden de grote cinnamon rolls en biscuit and gravy dus die moeten we proberen. Het eten wordt allemaal per persoon klaargemaakt dus je krijgt je eten niet tegelijk maar dat mag de pret niet drukken, het smaakt allemaal prima.
Na een goed ontbijt is het maar een klein stukje rijden naar Tucson. We doen wat boodschappen en rijden dan verder naar het Pima Air and Space museum.
Hier staan een enorm aantal vliegtuigen en leer je meer over de geschiedenis van de luchtvaart. Er is een algemene hangar en er zijn hangars voor de Tweede Wereldoorlog en de ruimtevaart. Ook kun je op werkdagen een tour maken over de beroemde Boneyard waar een enorm aantal vliegtuigen staat.
We brengen hier een aantal uur door en gaan dan verder naar de camping van vandaag. Een prima plek met een zwembad, restaurant met bar en grote fitnessruimte. Ziet er allemaal netjes uit. We drinken wat, gaan zwemmen en in de avond maar weer een lekkere burger van de barbecue.
Camping: KOA Tucson/Lazydays
Kosten: 33$
Faciliteiten: full hook up, douches, zwembad, fitness, restaurant, bar.
Gereden mijlen: 66
Kosten Pima Air and Space Museum: 25,5$
Tucson - Needles
Gisteren hebben we nog even ons reisplan bekeken en we gaan toch wat dingen aanpassen. Doordat we Big Bend hebben overgeslagen hebben we nog wat extra dagen en dus besluiten we naar Las Vegas te rijden. Een paar dagen zwemmen en lekker eten staan ons wel aan. Het is een stukje rijden maar vooruit.
Vandaag maar meteen proberen een groot deel van de rit te maken en we rijden naar Needles, hierop rijden we wel een uur of zes dus verder doen we die dag weinig meer.
De camping ligt mooi aan de rivier met strandjes erbij maar er is overal wel erg weinig schaduw. Het is hier 43 graden en de wind is net een föhn dus dat maakt het eigenlijk te warm.
Wanneer de zo'n achter de bergen zakt biedt dat wel een geweldig uitzicht, niet lang daarna gaan we lekker in de airco van de camper een boek lezen...
Camping: Pirate Cove Resort
Kosten: 45$ incl Good Sam Club korting
Faciliteiten: full hook up, douches tegen betaling, gelegen aan de Colorado River.
Gereden mijlen: 343
Needles - Las Vegas
Vanmorgen om 6 uur is het alweer 28 graden en komt de zon op aan een heldere hemel. We pakken wat spullen in een koffer voor onze twee nachtjes in een hotel en gaan dan op weg naar Las Vegas voor twee dagen relaxen.
Omdat we met de camper zijn heb ik advies gevraagd aan Perry (onze directeur) over welk hotel ik zeker kan parkeren. Hij geeft aan dat dit kan bij het MGM Signature hotel. Niet goed gelezen en MGM Grand geboekt. De camper kan dus echt de parkeergarage niet in en we moeten achteruit terug, niet fijn… Uiteindelijk vinden we iemand van security om ons te helpen. Ze brengen ons naar check-in en daarna kan Rob mee om de camper ergens neer te zetten en wat spullen uit de camper te halen, eind goed al goed.
We hebben een kamer met uitzicht op de Strip en kijken recht uit op het New York en Monte Carlo hotel, fantastisch!
Natuurlijk even lekker lunchen en daarna even winkelen bij Miracle Mile bij Planet Hollywood. Even opfrissen en dan een snelle hap want Veerle heeft door alle indrukken geen oog dicht gedaan en dus durven we een lange zit niet aan.
Rond negen uur zit de avond er dan ook op, toch wat anders dan voor we een kind hadden… Het uitzicht over de verlichte stad is wel erg mooi.
Gereden mijlen: 121
Hotel: MGM Grand met Strip View Room
Kosten: ca 100$ inclusief resort fee
Las Vegas
Na het zwemmen is Veerle alweer erg moe en we hebben haar bed/tentje meegenomen zodat ze even kan slapen.
Heerlijk ontspannen beginnen we de avond met een wandeling over de Strip richting het Bacchanal Buffet van Caesars Palace. Dit schijnt het beste buffet in Las Vegas te zijn en dat willen we ondanks de hoge prijs wel proberen. Het eten is goed maar niet fantastisch dus wat ons betreft geen echte aanrader.
Over de Strip wandelen we weer terug naar het hotel en dan zit ons verblijf in Las Vegas er alweer bijna op, morgen weer verder.
Las Vegas – Barstow
We hebben geen haast dus beginnen de dag ontspannen met een ontbijtje en een bezoek aan het zwembad. Daarna pakken we de laatste spullen in en gaan we ons oude vertrouwde campertje weer halen. Hoe gek ook, we hebben het wel een beetje gemist.
We rijden niet te ver, naar de KOA in Barstow. Voor mij de plek waar ik 14 jaar geleden voor het eerst overnachtte tijdens mijn allereerste camperreis.
Ik kan niet zeggen dat ik er nog veel van herkende maar de camping is nog steeds een prima stop tussen Las Vegas en Los Angeles. We komen in de middag aan en het is weer warm dus we duiken met z’n allen het zwembad in.
In de avond kan de barbecue weer aan en blijven we nog lang genieten van het warme weer.
Camping: KOA Barstow
Kosten: 48$
Faciliteiten: full hook up, zwembad, speeltuin
Gereden mijlen: 143
Barstow – Calico – Lake Perris
Op korte afstand ligt onze eerste stop van de dag, Calico Ghost Town, een oud mijnstadje. Het stadje ziet er leuk uit en is helemaal herbouwd in de stijl van toen. Inmiddels is echter ongeveer alles omgetoverd tot een toeristenwinkeltje en zitten er wat plekken om te eten. Heel erg toeristisch dus en wij vonden het niet zo leuk maar gezien het aantal foto’s dat anderen maken en alle ohh’s en ahhh’s denkt niet iedereen daar zo over…
Al snel rijden we door richting Los Angeles. Hier willen we overnachten in het Rancho Jurupa Park maar helaas krijgen we hier voor de eerste keer nul op het rekest, het zit helemaal vol. Jammer, want het ziet er leuk uit.
Op advies rijden we door naar Lake Perris (zo’n 20 mijl) en daar is plek genoeg. De plaatsen zijn op het asfalt dus dat is minder mooi maar het meer is prachtig. Een groot zandstrand aan het water, picknickplaatsen, echt een heerlijk plekje. We wandelen naar het water en zoeken wat verkoeling van de zon in het water.
Die avond koelt het eindelijk een keer af en dus is het tijd om het laatste hout op te stoken en maken we nog een goed kampvuur. Dan gaan we al een beetje weemoedig naar bed want zit de laatste avond in de camper er alweer op.
Camping: Lake Perris
Kosten: 45$
Faciliteiten: elektriciteit en water, dump station, douches, in de avond komt er een wagen langs die hout voor het kampvuur verkoopt.
Gereden mijlen: 102
Lake Perris – Hermosa Beach
Helaas, onze campertripje zit er alweer op dus het is inpakken geblazen. De koelkast leeg, al het vuil weg, even vegen en wat oppervlakken schoonmaken, koffers inpakken en dumpen, de tijd vliegt om.
We rijden verder naar Moturis om de camper in te leveren. Dit gaat vrij voorspoedig en we vinden een koppel dat net vertrekt dat we blij maken met ons restant aan afwasmiddel, toiletpapier, pannenkoekenmix, zout en peper, water en zo nog wat dingen.
Snel na het inleveren vertrekt de transfer die ons naar het Marriott hotel bij de luchthaven brengt waar we overstappen op een taxi naar ons hotel in Hermosa Beach, het Quality Inn & Suites.
Hermosa Beach ligt redelijk dicht bij de luchthaven en schijnt een leuk plaatsje te zijn. We zitten op ongeveer 10 minuten lopen van het strand en na een lekkere lunch wandelen we een tijdje langs het water. Er zitten veel restaurants en wat winkeltjes dus prima voor een laatste dagje in de VS!
In de middag slaapt Veerle en ruimen wij de laatste dingen in voor het vertrek morgen. Die avond nog een even langs het strand en voor de laatste keer deze vakantie nog lekker uit eten.
Hotel: Quality Inn Hermosa Beach
Gereden mijlen naar inleverlocatie Moturis: 58
Terugreis naar Amsterdam
Het inchecken duurt hier behoorlijk lang. Je checkt zelf in bij een van de paaltjes en daarna moet je je bagage afgeven. De autostoel staat snel weer bij de odd size baggage maar de rij voor de reguliere bagage is erg lang en na een hele tijd zijn we aan de beurt.
Na de douanecontrole zien we dat er een kleine speelplaats is voor kinderen. Nu kan Veerle mooi nog even de benen strekken en wat spelen voor de lange vlucht terug.
We vliegen iets voor 14.00 met KLM terug en de vlucht verloopt prima. Veerle heeft een bedje waar ze echt nog nét in past maar daar wil ze liever op klimmen dan in slapen. Ze huilt wat meer omdat ze heel moe is en de slaap niet pakt. Uiteindelijk, een uur of 3 voor de landing is ze dan toch in slaap en ligt ze nog lekker even in bed zodat wij kunnen ontbijten.
De vlucht verloopt verder voorspoedig en we landen de volgende ochtend weer safe and sound in Amsterdam. De auto staat heerlijk dichtbij op de Holiday Valet Parking dus we zijn binnen no time op weg naar huis.
En zo zit het er weer op, de eerste camperreis met Veerle. Het was wederom heerlijk en we kunnen niet wachten weer op pad te gaan!