Praktische Info - Duitsland

Ontdek je met

Joyce

Manon

Eten & Drinken in Duitsland

 

Ga je op camperreis door Duitsland? Dan ga je ongetwijfeld genieten van Flammkuchen, Käsekuchen en Currywurst. In veel restaurants kun je terecht voor een uitgebreid ontbijt. Lunchgerechten zoals wij die kennen, vind je er niet zo snel. In Duitsland is het gangbaar om tussen de middag warm te eten. Zwiebelsuppe, Currywurst, maar ook gerust een Schnitzel. Voor een broodje kun je tussen de middag terecht bij een ‘Bäckerei’. Dat is een bakker en lunchroom ineen. Als avondeten is er keuze uit verschillende vleesgerechten. Of je nou een Schnitzel bestelt of Schweinebraten eet: de Duitse keuken kenmerkt zich door grote porties. Je zult nooit met honger een restaurant verlaten!

 

Ben je vegetarisch? Dan kan uit eten gaan in Duitsland een uitdaging vormen. Traditionele gerechten zijn vaak gebaseerd op vlees. Kleine restaurants en restaurants in gebieden die niet zo toeristisch zijn, hebben vaak beperkte keuze uit vegetarische gerechten. In grote of toeristische steden is vegetarisch eten juist wel in opkomst. In Berlijn, Hamburg of München, kun je uitstekend een gerecht zonder vlees verkrijgen. Geen vegetarische gerechten op de kaart? Dan kun je altijd nog vragen om Duitse Flammkuchen zonder vlees!

 

Voor het geld hoef je uit eten gaan tijdens je camperreis niet te laten: de horeca in Duitsland is heel betaalbaar, vele malen goedkoper dan bij ons! Welk typisch Duits gerecht bestel jij tijdens jouw campervakantie?

 

SCHNITZEL

 

Schnitzels heb je in Duitsland in alle soorten en maten: schnitzels van varkensvlees, schnitzels van kip, gepaneerde en ongepaneerde schnitzels. Veelal worden ze geserveerd met gebakken ui en gebakken ei. Een gangbaar bijgerecht bij je schnitzel, zijn gebakken aardappeltjes, aardappelkroketjes of friet. Dol op mayonaise? Neem dan zelf een pot of tube mee op camperreis. Friet wordt in Duitsland niet standaard met mayo geserveerd, zoals wij gewend zijn. Heeft een restaurant wel mayonaise? Dan smaakt deze vaak heel anders dan bij ons.  

 

BRATWURST / CURRYWURST

 

Een Bratwurst of Currywurst is gemaakt van rundvlees of varkensvlees. Meestal wordt het vlees in de darm van het dier gedaan, hoewel er tegenwoordig ook varianten zonder darm te verkrijgen zijn.

 

Hoewel de namen vaak door elkaar gebruikt worden, is er wel degelijk een verschil tussen de twee. Een Curryworst wordt traditioneel in stukjes gesneden geserveerd met – je raadt het al – curry. Nee, niet uit een fles zoals wij hem kennen, maar een zelfgemaakte currysaus! Een Bratwurst wordt op een broodje gegeten, vaak met wat Sauerkraut (zuurkool) en mosterd.

 

SCHWEINEBRATEN

 

Schweinebraten vertaalt zich letterlijk als varkensgebraad: geroosterd varkensvlees. Traditioneel wordt dit gerecht in plakken geserveerd met veel jus, gekookte groente (bijvoorbeeld rode kool) en met gekookte aardappelen. In veel restaurants kun je kiezen voor gebakken aardappelen, friet of aardappelkroketjes.

 

REIBEKUCHEN

 

Reibekuchen zijn gemaakt van geraspte aardappel. De aardappelrasp wordt gemixt met gesneden ui, ei en bloem en vervolgens in veel olie gebakken in een koekenpan, waarbij ze platgedrukt worden. Traditioneel werden Reibekuchen gegeten door arme mensen. Dat maakt ze natuurlijk niet minder lekker! Je vindt Reibekuchen vaak op kermissen en op kerstmarkten en ze worden vaak geserveerd met appelmoes.

 

KÄSEKUCHEN

 

Duitse Käsekuchen lijkt op cheesecake, maar smaakt heel anders. In tegenstelling tot Amerikaanse cheesecake, wordt Käsekuchen niet gemaakt van roomkaas, maar van magere kwark. Eieren, boter en suiker erbij en hop, de oven in! Doordat de taart van kwark gemaakt wordt, heeft hij een lekkere friszure smaak. Traditionele Käsekuchen heeft geen bodem. Je vindt Duitse Käsekuchen in vrijwel elke Bäckerei of in restaurants die ‘Kaffee und Kuchen’ serveren.

 

APFELSTRUDEL

 

Dit traditionele gebak is uit Oostenrijk overgewaaid naar Duitsland. Apfelstrudel is gemaakt van stukjes appel en rozijnen die in bladerdeeg zijn gerold. Na het afbakken, worden er stukken af gesneden. Een beetje zoals je een brood snijdt! Apfelstrudel wordt meestal geserveerd met warme vanillesaus of met een bolletje ijs.

 

BIER

 

Onze oosterburen houden wel van een biertje. Duitsland telt meer dan 1300 brouwerijen en is de grootste producent van bier in Europa. Met een gemiddelde consumptie van 107 liter bier per burger per jaar, mag het zich met recht een echt bierland noemen. Niet voor niks vindt het Oktoberfest, het grootste bierfestival ter wereld, zijn oorsprong in Duitsland! Wie Duitsland bezoekt tijdens zijn camperreis, kan naar hartenlust bier drinken in restaurants, cafés, kroegen en zogenaamde ‘Biergartens’. Dat zijn een soort buitencafés waar je in de openlucht, vaak aan een lange tafel, geniet van een heerlijk pilsje. Verwacht in Duitsland geen speciaalbier. Liefhebber van Pils of Weizen? Dán kun je je hart ophalen in Duitsland.