Over de route
Zie jij een camperreis door magisch Nieuw-Zeeland wel zitten? Boek dan onze rondreis 'Magisch New Zealand' en ontdek de veelzijdige natuur en eeuwenoude Maori-cultuur van het land. Wij regelen de vluchten en de camper en jij bepaalt zelf je route en tempo.
Bang om iets te missen? Wij hebben een routesuggestie toegevoegd aan deze reis. Deze voorbeeldroute doet de belangrijkste highlights van Nieuw-Zeeland aan. Lees snel verder om erachter te komen hoe een camperreis door Nieuw-Zeeland eruit kan zien!
Vliegreis en aankomst in Auckland
Eindelijk is het moment aangebroken waar je al zo lang naar uitkijkt: je avontuur naar Nieuw-Zeeland staat op het punt te beginnen! Stap aan boord van je vlucht naar Auckland, strek je benen tijdens de overstap in Dubai en sluit je ogen tijdens de lange etappe naar Auckland. Op je derde reisdag zet je voet op het Noordereiland!
Auckland wordt ook wel de ‘City of Sails’ genoemd: er liggen wel 135.000 jachten en boten in Westhaven Marina, die daarmee de grootste jachthaven van het zuidelijk halfrond is. Begint het al te kriebelen om bootjes te gaan kijken? Nadat je je koffer op het vliegveld van de band geplukt hebt en ingecheckt hebt in een hotel, heb je alle tijd voor een wandeling langs de waterkant.
Moe van de vliegreis? Duik in het comfotable hotelbed en neem de tijd om te acclimatiseren. Morgen staat je camper voor je klaar en begin je aan je ontdekkingstocht door het spectaculaire landschap van Nieuw-Zeeland!
Auckland en camper ophalen
Vanmiddag staat jouw huis op wielen klaar bij de verhuurder! Tot het zover is vermaak jij je in de grootste en snelst groeiende stad van Nieuw-Zeeland. Ga op een boat tour of bekijk de zee van boven vanuit de 318 meter hoge Sky Tower, waarvan je bij helder weer wel tachtig kilometer ver weg kijkt. Lunch in het roterende restaurant in de toren of zoek een plekje aan het water: vanaf Viaduct Harbour kijk je uit over de vele jachten en boten.
Overnacht op een stadscamping of ga op zoek naar een mooie DOC: een openbaar kampeerterrein in een beschermd gebied. Morgen streep je de overige highlights van Auckland van je lijstje!
Auckland
Breng een laatste dag door in de grootste stad van het Noordereiland: in Auckland is een hoop te zien en te doen. Heerlijk winkelen kun je in Queen Street en liefhebbers van kunst halen hun hart op in de Auckland Art Gallery of het Auckland Museum. Dat laatste staat bekend om haar unieke collectie aan Maori-schatten.
Een glimp opvangen van de prachtige natuur van Nieuw-Zeeland doe je op een van de stranden, vulkanen en pittoreske eilanden rondom Auckland. Na een wandeling of fietstocht strijk je neer in een van de gezellige pubs en barretjes aan Vulcan Lane of Viaduct Harbour. Op de Fish Market bij Viaduct Basin is de Fish & Chips verser dan vers!
Paihia
Zet koers naar Paihia: de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan Bay of Islands: een gebied dat bestaat uit zo’n 150 eilanden. Vanwege het subtropische klimaat én vanwege de vele watersportactiviteiten, is Bay of Island zeer in trek bij toeristen. Na een rit van 3,5 uur ga je op ontdekkingstocht: boek een dolfijn- of walvisexcursie of ga duiken, waterskiën of kajakken. Naast walvissen en dolfijnen, leven in Bay of Islands pinguïns in het wild. Tussen juli en augustus is het broedseizoen en heb je de grootste kans om ze te zien.
Niet alleen Paihia is een bezoekje waard; liefhebbers van geschiedenis moeten in Waiangi zijn. Dit via een brug met Paihia verbonden dorp, speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland. In 1840 tekenden Britse vertegenwoordigers en Maori-stamhoofden het Verdrag van Waitangi, waarmee Nieuw-Zeeland een zelfstandige kolonie van het Britse rijk werd. De Maori dachten hiermee vrij te zijn, maar de Britten hadden een andere interpretatie van de inhoud van het verdrag. Dit leidde uiteindelijk tot Maori-oorlogen. Een kopie van het originele verdrag is te bekijken in het Treaty House-museum op het eiland.
In Russell, dat gemakkelijk met de ferry te bereiken is, vind je de eerste zeehaven van Nieuw-Zeeland. Kerikeri staat bekend om zijn watervallen. De 27-meter hoge Rainbow Falls liggen op slechts 10 minuten rijden van het plaatsje. Wie liever te voet gaat, wandelt in minder dan een uur naar dit imposante natuurverschijnsel toe. Kun je geen genoeg van watervallen krijgen? De nabijgelegen Charlie’s Rock Waterfall is misschien niet zo groot als de Rainbow Falls, maar minstens net zo mooi.
Een hapje buiten de deur eten? In het gezellige centrum van Paihia vind je vele winkeltjes, restaurants en bars. Vergeet niet een lokale wijn te bestellen bij je maaltijd: Bay of Islands staat bekend om de goede wijnhuizen.
Cape Reinga
Vandaag staat een dagtocht naar het meest noordelijke gelegen bereikbare punt van het eiland op de planning: Cape Reinga.
Cape Reinga betekent ‘Kaap onderwereld’ in het Maori en is een heilige plek: de Maori geloven dat de zielen van overledenen de oceaan inspringen en via de wortels van een 800 jaar oude Pohutukawaboom terugkeren naar hun thuisland, Hawaiki. Deze boom is te bezoeken en ook de vuurtoren van Cape Reinga is de moeite waard om te zien. Voor toeristen de interessantste bezienswaardigheid, is het punt waarop de Tasmanzee en Grote Oceaan samenkomen. Het verschil is duidelijk zichtbaar: de Tasmanzee is veel donkerder van kleur. Bij harde wind kun je hier golven van wel tien meter hoog aanschouwen.
Let op: omdat Cape Reinga voor de Maori een heilige plek is, mag je hier niet eten.
Na je bezoek aan Cape Reinga keer je terug naar je camping op Paihia waar je nog één nacht verblijft.
Waipoua Forest
Vandaag staat een rit naar het magische Waipoua Forest op de planning, met onderweg een mogelijke stop bij de Waipu Caves. Na een mooie rit door het landschap arriveer je in het betoverende Waipoua Forest, een van de weinige plekken in Nieuw-Zeeland waar je de majestueuze Kauri-bomen kunt bewonderen. Deze indrukwekkende bomen kunnen wel tientallen meters hoog worden.
Waipoua Forest biedt verschillende wandelroutes die je langs de meest prachtige en eeuwenoude bomen voeren. Voor een echt unieke ervaring kun je deelnemen aan een van de vele georganiseerde tours. De meest populaire is de dagtour waarbij je de hoogtepunten van het bos ontdekt en alles te weten komt over de bijzondere flora. Een wandeling door Waipoua Forest is een ervaring die je niet mag missen.
Coromandel
Vandaag zet je koers naar twee van de meest populaire bestemmingen van het Noordereiland: Hot Water Beach en Cathedral Cove op het schiereiland Coromandel.
Cathedral Cove is een natuurlijke grot direct aan het strand en met prachtig uitzicht over zee. Vanaf Heihei Beach loop je via een kustpad vol viewpoints naar een afgelegen strand waar dit natuurwonder te zien is. Vergeet niet om vanuit de grot een foto te maken van Hoho Rock en neem de tijd om te relaxen op het strand voordat je begint aan de wandeling terug.
Moe geworden van al dat wandelen? Ga dan naar Hot Water Beach. Daar graaf je je eigen warmwaterbad. Onder het strand bevinden zich warmwaterbronnen, waaruit water naar boven komt als je begint te graven. Twee uur voor en twee uur na eb, kun je hier heerlijk relaxen in je zelf gegraven spa. Een schep kun je huren bij een van de één van de nabijgelegen cafés. Graven met je handen is vanwege de hoge watertemperatuur niet prettig. Zodra het vloed begint te worden maak je plaats, want dan vaagt de zee je kuil zo weer weg.
Na je spa-momentje ga je op zoek naar een camping waar je het zoute water van je afwast tijdens een lange douche en een spelletje speelt in de avondzon.
Waihi Beach
Op het noordelijkste puntje van Bay of Plenty ligt Waihi Beach, de perfecte uitvalsbasis om de mooie witte stranden van deze omgeving te bezoeken.
Een prachtige wandeling van 45 minuten maak je naar Orokawa Bay, een baai die alleen te voet te bereiken is en deel uitmaakt van 145 hectare aan inheemse Pohutukawabossen. Zwemmen wordt afgeraden vanwege de steile oceaanbodem, maar rustig een boek lezen of relaxen is heerlijk op dit afgelegen strand. Liever nog een stukje verder wandelen? Vervolg je tocht te voet dan naar de prachtige William Wright Falls. Inclusief het stuk van Waihi Beach naar Orowaka Bay, duurt de wandeling van en naar de watervallen ongeveer 3-4 uur. Trek stevige schoenen aan die nat mogen worden en zorg voor een lunchpakket.
Geen zin in een wandeling maar toch sportief bezig zijn? Neem dan een surfles op Waihi Beach of ga suppen bij Anzac Bay. Liever relaxen? Vanuit deze rustige baai kijk je prachtig uit over de drukke haven met al z’n boten en jachten.
Rotorua
Het geothermische gebied Rotorua ligt precies op de grens van twee tektonische platen. De Pacifische plaat wordt onder Rotorua onder de Indo-Australische plaat geduwd, wat resulteert in een continue zwavellucht en stoom die uit kieren en gaten opstijgt. Bezoek spuitende geisers, borrelende modderpoelen en felgekleurde warmwaterbronnen in Te Puia, Whakarewarewa en Wai-O-Tapu. Om de beroemde spuitende geiser Lady Knox in Wai-O-Tapu te zien moet je vroeg opstaan: die spuit dagelijks maar één keer, om 10.15 uur ’s ochtends. Blijf op veilige afstand van de geisers en bronnen: het water en stoom zijn gloeiend heet. In de Waikite Valley Thermal Pools kun je wel baden, maar ook deze kunnen op sommige plekken erg warm zijn.
Naast de vulkanische activiteit, staat Rotorua bekend om de vele uitdagende activiteiten. Zo kun je raften van een 7 meter hoge waterval en hiken in The Redwoods, waar je bomen vindt met stammen die door wel drie mensen nog niet te omarmen zijn. Ook mountainbiken kun je uitstekend in The Redwoods.
Wil je de leefwijze van de Maori leren kennen? Dat kan tijdens een thema-avond in het Tamaki Maori Village, waar je een ceremonie bijwoont, een dansact bekijkt en eet van een traditionele hangi: een soort ondergrondse oven. Optredens met zang en dans vind je ook in het Nieuw-Zeelands Maori Crafts & Arts Instituut in Te Puia. Hier laten Maori zien hoe ze op traditionele wijze kano’s, wapens en sieraden maken en huizen bouwen.
Steek in de avond op de camping een geurkaarsje aan: de zwavelhoudende geur van rotte eieren achtervolgt je door heel Rotorua. We beloven: de natuurlijke pracht die je vandaag gezien hebt, is een avondje stank dubbel en dwars waard.
Tongariro National Park
Tongariro National Park is het eerste nationale park van Nieuw-Zeeland en één van de hoogtepunten van je camperreis. In het park is veel vulkanische activiteit: zo vind je er kraters, warmwaterbronnen, lavastromen en wel drie actieve vulkanen. De reden dat we aanbevelen om twee dagen door te brengen in de buurt van Tongariro National Park, is omdat dagwandeling Tongariro Crossing een must is tijdens je bezoek aan het park. Deze pittige hike van 17 km voert je door het spectaculaire vulkanische landschap langs felgekleurde kratermeren. De wandeling staat bekend als één van de mooiste dagwandelingen ter wereld. Heb je tijdens het hiken het idee dat je dit landschap al eens eerder hebt gezien? Dat kan kloppen: Tongariro National Park diende als decor voor Mordor uit Lord of the Rings. Vulkaan Mount Ngarahoe staat daardoor ook wel bekend als Mount Doom.
Hoewel de vulkanen regelmatig rommelen, stamt de laatste uitbarsting uit 2012 – en die daarvoor in 1996 en 1974. Hoewel de kans klein is dat je te maken krijgt met een vulkaanuitbarsting, doe je er goed aan om de actuele berichtgeving te checken voordat je Tongariro National Park bezoekt.
Ben jij geen geoefende wandelaar? In het park zijn ook voldoende korte wandelingen beschikbaar. Daarnaast kun je kratermeer Lake Taupo ten noorden van Tongariro Natioanl Park, bezoeken. Dit meer is ontstaan door een enorme vulkanische explosie, waarna het is volgelopen met water. Ook de nabijgelegen Huka Falls zijn een bezoek waard. Deze zijn gemakkelijk bereikbaar en liggen prachtig in het groen. Deze krachtige waterval voert wel 280.000 liter water per seconde af. In de buurt van Lake Taupo en de Huka Falls ligt het vulkanische gebied Craters of the Moon. Hier kun je wandelen door een vulkanisch gebied vol stomende kraters en rokende geisers.
Wellington
Vandaag bezoek je de hoofdstad van Nieuw-Zeeland: Wellington. Deze stad ligt op zuidelijkste puntje van het Noordereiland en is je laatste stop voordat je de overtocht naar het Zuidereiland maakt. Wellington heeft één van de mooiste havens ter wereld, een levendig centrum en beschikt over een hoop bezienswaardigheden. Door Wellington waait met name aan de kust en in de haven een stevige wind: vergeet dus niet een jas of vest mee te nemen als je je camper achterlaat op de camping.
In het centrum van de stad is die harde wind minder sterk aanwezig. Een fijne plek om te genieten van het zonnetje, zijn de Botanic Gardens van Wellington. Deze zijn wel 25 hectare groot. Combineer je bezoek met een ritje in de historische kabelbaan van Wellington: dé toeristische trekpleister van de stad. Deze Cable Car stopt behalve bij de botanische tuinen, ook bij het Cable Car Museum.
Liever een ander museum bezoeken? In het Te Papa Museum, dat zo groot is als drie voetbalvelden vind je een tentoonstelling over de culturele historie van Nieuw-Zeeland. Ook zijn er wisselende exposities, zoals over filmreeks Lord of the Rings. Het Te Papa Museum is gratis toegankelijk en mede daardoor zeker een bezoekje waard!
Met zo’n druk programma vliegt de tijd voorbij. Voor je het weet is het tijd voor het avondeten! Bij haven Wellington Waterfront vind je leuke restaurants en cafés. Bezoek je de stad op een zaterdag? Dan móet je een bezoek brengen aan The Underground Market. Deze ondergrondse markt vindt wekelijks plaats in een parkeergarage en is dé plek om allerlei handgemaakte producten te kopen.
Wanneer de schemer na je diner invalt, begeef jij je naar de tegen Mount Victoria aan gebouwde St. Gerard’s Catholic Church. In de avond wordt deze prachtig verlicht. Als het echt donker wordt, meld je je bij Carter Observatory voor een avond sterren kijken. Omdat er zo weinig lichtvervuiling is in Nieuw-Zeeland, is de sterrenhemel boven Wellington één van de meest heldere ter wereld. Hier kijk je je ogen uit.
Ferry-overtocht Wellington - Picton
Vandaag staat de ferrytocht naar het Zuidereiland op het programma. Reis je in het hoogseizoen? Vergeet niet om vooraf tickets te boeken!
Na een prachtige vaart met de ferry, zet je voet aan wal in Picton. Je bent niet de enige toerist die aan wal gaat: in het hoogseizoen meren er wel tweeduizend ferry’s per dag aan. Dat maakt Picton erg toeristisch, maar zeker niet minder leuk of mooi. Sterker nog: het stadje is prachtig gelegen aan een fjord en wordt omringd door groene heuvels. Deze maken deel uit van de Marlborough Sounds, een gebied bestaande uit een wirwar van verzonken valleien, bossen, bergen en stranden. De verschillende inhammen van Marlborough zijn te bezoeken per watertaxi. De bekendste ‘Sound’, Motuara Island, bezoek je te voet. Op en rond de verschillende inhammen vind je allerlei inheemse vogelsoorten, dolfijnen en pinguïns.
Marlborough beschikt verspreid over een oppervlakte van 960 vierkante meter, over talloze wandelpaden. Ook kajakken is een populaire sportieve bezigheid in de Marlborough Sounds. De wirwar aan landtongen en inhammen maken het zowel een uitdagende als prachtige ervaring.
Zet na je sportieve activiteit koers naar 'Sunshine Capital of New Zealand' Nelson. Dit stadje staat naast de meeste zonuren bekend om haar levendige kunstscene en omliggende wijngaarden. Nelson is een perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan Abel Tasman National Park, dat de komende twee dagen op het programma staat.
Als je Nelson nadert vanuit Picton, is het eerste wat je van het plaatsje te zien krijgt de Boulder Bank. Deze 13 km lange zandbank loopt tot Tahunanui Beach, waar je heerlijk kunt zwemmen, kajakken en windsurfen. In de omgeving van Nelson kun je ook prachtig wandelen, bijvoorbeeld in het Kahurangi National Park.
Abel Tasman National Park
Op dag 17 en 18 van je camperreis door Nieuw-Zeeland bezoek je het Abel Tasman National Park. Dit is het kleinste nationale park van Nieuw-Zeeland, maar volgens velen ook het mooiste. Het park is vernoemd naar de Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman. Die ging in 1642 als eerste Europeaan aan wal van het Nieuw-Zeelandse Zuidereiland, nadat hij eerder dat jaar het Australische eiland Tasmanië had ‘ontdekt’. Helaas voor hem werd hij niet zo vriendelijk ontvangen door de Maori: Tasman verloor tijdens een conflict met hen een aantal van zijn mannen, waarna hij de plek omdoopte tot ‘Moordenaars Baai’. Pas 130 jaar later zetten de volgende Europeanen voet aan wal. 'Moordenaars Baai' heet nu ‘Golden Bay’. Dat klinkt een stuk vriendelijker!
Golden Bay ligt ten noorden van Abel Tasman National Park en is tegenwoordig een toeristische trekpleister waar je een zandbank van wel 25 km lang vindt en dat een thuis biedt aan veel verschillende vogelsoorten. In Abel Tasman vind je ook een grote verscheidenheid aan diersoorten, zoals zeehonden, pinguïns en dolfijnen. Een grote kans om dolfijnen te spotten, heb je als je gaat kajakken door het park. Dit is tevens een leuke manier om het park en de indrukwekkende kustlijn te ontdekken. Of kies voor een boottour! Omdat je twee dagen hebt in het park, kun je er voor kiezen om de ene dag de wateren te ontdekken en de volgende dag het land. In Abel Tasman kun je uitstekend mountainbiken. Liefhebbers van fietsen kunnen bij het Visitor Information Centre informatie inwinnen over routes en het huren van een terreinfiets. Liever te voet op pad? Maak een wandeling over de door bossen omgeven goudgele stranden of hike een gedeelte van de meerdaagse ‘Coast Track’-wandeltocht. Deze wandeling kan maar één kant uit gelopen worden, dus aan het einde neem je een pendelboot of watertaxi terug.
Greymouth
Vandaag leg je een relatief lange afstand af richting het Westland National Park. Vanwege de reisafstand maak je een tussenstop in Greymouth. Op je route passeer je de Punakaiki Pancake Rocks, die zo genoemd worden omdat ze lijken op enorme stapels pannenkoeken. In Punakaiki kun je genieten van diverse wandelroutes en avontuurlijke activiteiten zoals kanoën, grottentochten en paardrijden.
Ook rondom Greymouth kun je heerlijk aan de wandel. Je vindt hier drie natuurreservaten: Rapahoe Range Scenic Reserve, Omotumotu Scenic Reserve en Arorangi Scenic Reserve. Een alternatieve dagbesteding is een rondleiding door de Monteith Brewery. Wie niet zo’n liefhebber is van speciaalbier, kan er ook voor kiezen om Lake Brunner te bezoeken. Dit is een prachtig meer waarin de omliggende bergen weerspiegeld worden. Rondom dit meer liggen verschillende wandelroutes van verschillende lengtes en moeilijkheidsgraden. Zin in een hapje eten? Misschien eindig je dan alsnog in Monteith. Bij de brouwerij hoort een restaurant waar je heerlijk kunt eten.
Westland National Park (Franz Josef gletsjer)
Vandaag vervolg je je route naar het Westland National Park. Dat is 1175 km2 groot en staat bekend om zijn imposante bergen, indrukwekkende gletsjers, dicht regenwoud, lagunes en magische meren. In het nationale park liggen 60 gletsjers waarvan Franz Josef Glacier en Fox Glacier de bekendste zijn. Beide gletsjers zijn bijzonder: ze zijn 13 km lang en dalen af van bergachtige gebieden met eeuwige sneeuw, naar tropisch regenwoud aan de kust.
Stel een gletsjerwandeling een dagje uit, het is fijn om daar een hele dag voor uit te kunnen trekken. Op de eerste dag in het park kun je Lake Matheson bij Fox Glacier bezoeken. Dit meer wordt ook wel ‘Mirror Lake’ genoemd vanwege de prachtige weerspiegeling in het water. Of boek een helikoptertour: vanuit de lucht zie je eigenlijk pas goed hoe enorm groot de gletsjers zijn. Er zijn tours waarbij je landt op de gletsjer. Op de tweede dag in het park kun je je wagen aan een wandeling over een van gletsjers. Aan de hikes over zowel de Franz Josef gletsjer als de Fox gletsjer, kun je het beste zo vroeg mogelijk beginnen. Zoek vooraf uit welke afstand je wilt lopen: wandelingen zijn er in verschillende afstanden en moeilijkheidsgraden. De Fox gletsjer is gemakkelijker te bereiken dan de Franz Josef gletsjer, maar is wat minder imposant.
Honger gekregen van de inspanning? Ga hotcakes eten bij Full of Beans in Franz Josef! Deze pannenkoekjes zijn iets dikker en worden wat langer gebakken dan normale pancakes. Een aanrader!
Lake Wanaka
Vandaag leg je een kleine 300 km af naar Lake Wanaka, het op drie na grootste meer in Nieuw-Zeeland. Middenin het meer ligt het eiland Mou Waho, waarop weer een meer ligt. Een meer in een meer, dus! De omgeving van Lake Wanaka is rustig en weinig toeristisch.
Rondom het meer kun je prachtig wandelen naar de toppen van verschillende bergen. Een populaire korte hike is de Mount Iron Track naar de top van de gelijknamige berg. Ook de Mount Roy Track is de moeite waard, maar wel wat langer. In totaal ben je ongeveer 8 km onderweg als je kiest voor deze wandeling. Het uitzicht vanaf Mount Roy maakt die langere afstand meer dan goed!
De omgeving van Lake Wanaka leent zich verder prima om te zwemmen, vissen of fietsen. Ook kun je er kajakken en skydiven.
Queenstown
Op naar Queenstown, de avonturenhoofdstad van Nieuw-Zeeland! Deze stad ligt zeer schilderachtig aan de noordoostkust van Lake Wakatipu. Wie van extreme sporten houdt, is in deze stad aan het goede adres. Zo kun je er bungeejumpen vanaf de 43 meter hoge Kawarau Bridge en raften. Wie het liever wat rustiger aan doet kant de Gondola Skyline nemen naar Bob’s Peak. Daar geniet je van een adembenemend uitzicht over bergketen The Remarkables, Lake Wakatipu en Queenstown. Liever het uitzicht vanaf The Remarkables bekijken? In de bergketen kun je prachtig wandelen naar bijvoorbeeld Lake Alta, dat in de Lord of the Rings-films Dimrill Dale vertegenwoordigt.
Ook de moeite waard: voormalig goudstadje Arrowtown. Hier vind veel oude koloniale winkels, gebouwen en stenen mijnwerkershuisjes uit 1860 en 1870.
De beste burger ter wereld, krijg je volgens veel mensen bij Fregburger, een tent in het centrum van Queenstown. Om daar over te kunnen oordelen, moet je wel beschikken over flink wat geduld: er staat vaak een lange rij voor het restaurant.
Fiordland National Park
Vandaag zet je met je camper koers naar Fiordland National Park, het grootste nationale park van Nieuw-Zeeland. Je avontuur begint in het charmante Te Anau, de toegangspoort tot dit spectaculaire gebied. Te Anau zelf biedt prachtige uitzichten over het gelijknamige meer en is een perfecte plek om je reis door Fiordland te starten.
In Fiordland National Park ga je o.a. Milford Sound, de bekendste fjord van Nieuw-Zeeland bewonderen. De zeer hoge en steile rotsen van 16 km lang zijn, maken Milford Sound uniek. Je kunt ze vanuit de lucht bekijken, maar het meest indrukwekkend zijn ze vanaf het water. Boek een cruise langs dit verbluffende natuurfenomeen of huur een kajak! Als je geluk hebt, spot je onderweg dolfijnen. Vaart de boot langs Seal Rock? Dan kun je een glimp van zeehonden opvangen.
Zeker de moeite waard om te bezoeken in Milford Sound, zijn de watervallen Lady Elizabeth Bowen Falls, Stirling Falls, Chasm Fall, Humboldt Falls en Four Sisters. Die eerste en laatste kun je alleen zien als je een cruise langs de fjord maakt. De andere watervallen zijn ook na een wandeling vanaf het vasteland te zien.
Naast Milford Sound is Doubtful Sound een andere adembenemende fjord die je niet mag missen. Dit fjord is minder toegankelijk en daardoor rustiger en minder druk bezocht. Een bezoek aan Doubtful Sound begint vaak met een boottocht over Lake Manapouri, gevolgd door een spannende busrit over de Wilmot Pass. Eenmaal aangekomen, kun je genieten van een serene cruise door de stille, diepe wateren van Doubtful Sound, omringd door indrukwekkende watervallen en weelderige bossen.
Fiordland National Park zal bij je in de smaak vallen als je een actief persoon bent. Je kunt er uitstekend hiken en kajakken. Het landschap is zeer ruig en dat geldt ook voor het weer: het is een van de natste gebieden van Nieuw-Zeeland. Het meenemen van een regenjas is geen overbodige luxe als je op pad gaat in het park.
Het letterlijke hoogtepunt van Fiordland National Park, is de berg Mitre Peak van 1692 meter hoog. Dit is het meest gefotografeerde punt van het park. Het mooiste kiekje schiet je in de ochtend vanaf het water tijdens een cruise door de wateren van Milford Sound. Voor de middag is de berg meestal nog niet verdwenen achter een dik wolkendek.
Dunedin
Je camperreis loopt langzaam ten einde, maar niet getreurd: je volgende stop in Dunedin is één van de mooiste van de hele reis.
In Dunedin ligt de eerste universiteit van Nieuw-Zeeland. Ook nu staat de stad nog bekend als educatief centrum. Het universiteitsgebouw is prachtig om te zien, maar dat is eerder regel dan uitzondering in de op één na grootste stad van het Zuidereiland. Dunedin wordt vanwege de prachtige architectuur ook wel het Edinburgh van het zuiden genoemd. Een architectonisch hoogstandje is het schitterende treinstation met een 37 meter hoge vierkante toren. Je vindt in Dunedin veel Schotse invloeden en bouwwerken in Victoriaanse en Edwardiaanse stijl. Slenter door de stad en bezoek in elk geval Otago Boys’ High School en Dunedin Town Hall. Beide gebouwen zijn prachtig om te zien. Naast oude bouwwerken, vind je ook moderne invloeden in de stad, bijvoorbeeld in de vorm van street art.
Een populaire plek om te bezoeken in Dunedin, is Baldwin Street. Volgens het Guiness Book of Records is dit de steilste straat ter wereld. Niet zo’n stedelijk type? In de buurt van de stad liggen een aantal prachtige stranden. Ook Nugget Point, op 1,5 uur rijden van Dunedin, is de moeite van het bezoeken waard. Niet alleen geniet je hier van een prachtig uitzicht over de universiteitsstad, ook spot je er zeehonden en pinguïns en kun je er de Tokata-vuurtoren bekijken.
Aan het eind van de dag zoek je een plekje voor het avondeten. Dat moet geen probleem zijn: als studentenstad barst Dunedin van de gezellige restaurants en barretjes.
Lake Tekapo
Tijd voor de op één na laatste stop van je camperreis: Lake Tekapo. Dit helderblauwe meer ligt bij het dorpje Tekapo, dat ondanks dat het druk bezocht wordt, nog erg authentiek aanvoelt. De hoge bergtoppen en kleurige bloemenpracht rondom het meer, maken het een plaatje om te zien. Ook ’s nachts is Lake Tekapo een trekpleister: het is één van de wereldwijd vijf dark sky reserves. Dat wil zeggen dat het er pikdonker wordt, waardoor de sterrenhemel op z’n mooist is.
Uitgekeken bij Lake Tekapo? Bezoek dan het het nabijgelegen Aoraki/Mount Cook National Park. Dit park is genoemd naar de berg Aoraki/Mount Cook, die met een hoogte van 3764 meter de hoogste berg van Nieuw-Zeeland is. Over het ontstaan van de berg gaat de volgende Maori-legende:
Raki, de vader van de hemel, had vier zonen, onder wie Aoraki. Met zijn broers bracht Aoraki op een dag een bezoek aan Moeder Aarde (Papatuanuka). Toen hun kano omsloeg op zee, grepen de jongens zich vast een de achterkant van het bootje, dat uit het water stak. De kou zorgde ervoor dat ze in die positie versteenden. Dat gesteente vormde volgens de Maori Mount Cook.
In de lente en zomer kun je prachtig wandelen in Aoraki/Mount Cook National Park: ervaren alpinisten proberen de top van Aoraki/Mount Cook te beklimmen, terwijl ongeoefende wandelaars zich vergapen aan de vele gletsjers en blauwe meren. In de winter is skiën populair: het wintersportseizoen loopt van juni tot september.
Christchurch
Je laatste volledige vakantiedag is aangebroken! Je brengt deze door in Christchurch, de grootste stad van het Zuidereiland. Christchurch heeft een koloniaal verleden, waar nog invloeden van terug te vinden zijn in de oude gebouwen, monumenten, parken en tuinen. Maar Christchurch is ook een moderne stad, waar je chique restaurants, cafés en een kunstenaarsscene vindt. In 2016 verwoestte een aardbeving een deel van de stad, waarna deze herbouwd moest worden.
Wandel door de botanische tuinen en maak een ritje met de Christchurch Tram. Op die manier ontdek je binnen korte tijd veel van de stad: de tram doet 17 stops aan terwijl de chauffeur vertelt over de bezienswaardigheden onderweg.
Heb je tijd over voordat je je koffers gaat inpakken op de camping? Bezoek de restanten van de Christchurch Cathedral, die herbouwd wordt nadat eerdere aardbevingen deze in 2010 en 2011 verwoestten. Verwacht wordt dat de renovatie nog tot 2027 duurt. Ook het bezoeken waard is het Canterbury Museum, waar je naast hedendaagse kunst historische voorwerpen uit de Maori-cultuur vindt.