Aankomst in Johannesburg
Vlucht Amsterdam – Johannesburg
We vertrekken vandaag vroeg naar Schiphol voor onze vlucht met KLM naar Johannesburg. De vlucht verloopt rustig en het eten en de service zijn prima.
Er is geen tijdverschil met Nederland en we komen laat in de avond aan in Johannesburg. Hier pinnen we, bellen het hotel en worden snel opgehaald door het gratis shuttle busje. Dit is gemakkelijk te herkennen doordat het hotel je tevens het kenteken van het busje doorgeeft. We slapen vanavond in Aero Guest Lodge, een kleinschalig hotel met een klein zwembad en enkele kamers verspreid over het terrein. Er is een 24 uurs bar, self service op basis van vertrouwen dus kunnen we nog lekker een drankje en wat water pakken.
Vlucht: KLM, non-stop van Amsterdam naar Johannesburg
Hotel: Aero Guest Lodge
Inclusief gratis shuttle service en ontbijt, EUR 95 per kamer per nacht.
Sabie
Vroeg in de ochtend staan we op en genieten van een prima ontbijt van toast, eieren, koffie, jam, yoghurt en muesli. Om 9 uur komt KEA Campers ons ophalen bij het hotel voor de korte rit naar het verhuurstation. Bij het verhuurstation worden we ontvangen in een heerlijke lounge waar een koud drankje en wat snacks op ons wachten. Men wil ervoor zorgen dat iedereen ontspannen vertrekt en niet in een kille wachtruimte hoeft te wachten, echt een goede ontvangst die we nog niet eerder hebben gezien.
We nemen rustig het huurcontract door en krijgen hierover een uitgebreide uitleg. Tijdens ons gesprek worden er loempia’s gebakken en er hangt een goede sfeer in de lounge.
Na het gesprek staat onze camper, een 5 Berth, op ons te wachten. We moeten zelf een klein stukje rijden naar het punt waar we onze inventaris ophalen. Het gaat om nog geen honderd meter maar het is prettig om op deze manier meteen wat feeling met het voertuig te krijgen.
Tijdens het uitdelen van de inventaris gaat Rob mee naar het vliegveld om Teddy op te halen, die met Emirates heeft gevlogen en vanmorgen aankomt.
Zodra ze bij het verhuurstation aankomen wordt Teddy aangeboden een douche te nemen om op te frissen van de lange vlucht.
Nadat we klaar zijn voor vertrek rijden we naar de Pick ’n Pay, een grote supermarkt op minder dan 5 minuten rijden van het verhuurstation. Hier doen we de eerste boodschappen en lunchen we voor we op pad gaan naar Sabie. Dit is een flinke rit en alleen aan te raden wanneer je vroeg de camper op kan halen en al enige ervaring hebt met het rijden hiermee.
Onderweg rijden we over een goede tolweg naar Sabie, dit kost ons ongeveer 4 uur.
We overnachten op Merry Pebbles, de camping is prima en we hebben een leuke plaats aan de rivier. In de avond wordt het heel erg koud en dus besluiten we uit eten te gaan in het restaurant op de camping. Dit ziet er erg gezellig uit en ook het eten is prima. Een goede eerste dag!
Camping: Merry Pebbles
Kosten: 230 rand voor een camper met 3 personen
Uit eten: voor 3 personen een voor-, hoofd-, en nagerecht en 2 flessen wijn, EUR 18,- p.p.
Tol: 40 en 60 rand
Kwart tank benzine verbruikt.
Beginstand km: 111950
Eindstand km: 112320
Panorama route naar Blyde River Canyon
De vroege ochtend begint mistig maar gelukkig klaart het erg snel op en dus zien we rond 8 uur het zonnetje tevoorschijn komen. We rijden vandaag de mooie Panorama route met uitzichtpunten en watervallen. We bekijken de Mac Mac Falls, the Pinnacle, God’s Window en Berlin Falls.
Om een of andere reden pakt onze GPS de verkeerde route, hebben we niet op de kaart gekeken en dus rijden we met een grote omweg verder naar Blyde River Canyon.
De camping waar we staan ziet er wederom prima uit. We komen het park op en overal lopen aapjes, een gezellig welkom. We parkeren de camper en drinken een drankje terwijl we napraten over de dag. Ook hier koelt het af en dus gaan we wederom uit eten op het park. Hier bevindt zich een prima restaurant waar een buffet geserveerd wordt.
Camping: Forever Resorts Blyde Canyon
Kosten: 255 rand
Buffet: 120 rand p.p. Fles wijn 65 rand.
Tanken: 620 rand
Km begin 112320
Km eind 112574
Satara (Kruger National Park)
Vanaf de camping zijn er vele mogelijkheden om wandelingen in de omgeving te maken, dit is zeker een plek waar je makkelijk enkele dagen kan vertoeven. Wij besluiten de Upper en Lower viewpoint te bekijken en lopen vanaf het Upper Viewpoint een stukje naar beneden voor een nog beter uitzicht. Het is hier prachtig en het uitzicht over de canyon is erg mooi. Na het bekijken van de viewpoints rijden we door naar het Kruger Park.
We komen binnen bij Orpen gate vanwaar het nog ruim 2 uur rijden is naar de camping. De maximum snelheid is laag en ook kijk je veel om je heen door de vele dieren die te zien zijn. Bij het winkeltje halen we nog een goede kaart van het park en ook een boekje met informatie over de diverse dieren. Onderweg naar de camping zien we onder andere impala’s, kudu, giraffes, olifanten, nijlpaarden, krokodil en een wild zwijn. Vlak voor we bij de camping aankomen rijden we langs een waterhole, een ideale plek om even te stoppen en te genieten van het dierenleven dat op het water afkomt. We brengen hier nog enige tijd door voor we het laatste stuk naar de camping afleggen.
De camping heeft meer faciliteiten dan verwacht, er is een campingwinkeltje, douches en toiletten en buiten verwachting hebben we ook hier een aansluiting voor stroom. Gelukkig is ook de gebruikelijke braai aanwezig voor een avondje barbecueën. Voor we een plaatsje zoeken reserveren we voor de volgende ochtend een vroege morning drive (5 uur vertrek) en een sunset drive voor de volgende dag in Lower Sabie. Tegen de avond patrouilleren hyena’s langs het hek in de hoop dat iemand ze wat eten toewerpt, dit is uiteraard verboden. Probeer een plekje nabij het hek te bemachtigen om de hyena’s te zien. Ook allerlei vogelsoorten zijn in grote getale aanwezig.
Camping: Satara
Kosten camping: 423 rand voor 1e en 2e nacht samen
Kosten: conservation fee 540 rand (3 personen) conservation fee
Km begin 112574
Km eind 112772
Lower Sabie (Kuger National Park)
Zeer vroeg in de ochtend gaat de wekker want om 4.45 moeten we verzamelen voor onze game drive. De gids die we hebben laat te wensen over maar we zien erg veel dieren, onder andere leeuwen, civet, giraffes en olifanten. De tocht duurt 3 uur en rond half 9 zijn we weer terug op de camping.
Na het ontbijt vertrekken we voor een rustige rit door het park in de richting van Lower Sabie. Onderweg zien we heel veel dieren waaronder neushoorns, olifanten, impala’s, apen, buffels, wilde zwijnen, giraffes, gnoe’s en kudu’s. Onderweg net voor de splitsing naar Lower Sabie, halverwege de rit stoppen we bij en restaurant waar apen en andere dieren rondlopen. Ook kun je hier Kudu worst eten maar dit slaan we over.
De camping in Lower Sabie heeft vele faciliteiten en een kleine camping waar we een mooie plaats hebben. Al snel is het tijd voor onze sunset drive, van 17.00 tot 20.00. De gids is ontzettend leuk en dit is een groot contrast met deze ochtend. Ze laat veel zien, heeft goede humor en weet ontzettend veel. Het meest unieke moment hebben we snel, na korte tijd rijden zien we een luipaard, fantastisch. Het dier ligt heerlijk in de boom, rekt zich daarna wat uit en wandelt verder. We hebben zowaar in 1 dag de BIG 5 gezien, wie had dat gedacht.
Vrij snel daarna zien we nog een leeuw en waarne we niet ontzettend veel meer zien maar dat maakt niet meer uit. We zien onderweg nog wel olifanten en enkelen een neushoorn, ook veel impala’s kruisen ons pad. Onderweg gaan we zelfs nog even de bus uit (op een veilige plek) en staan we stil met lichten uit om te genieten van de geluiden van de omgeving. Onze gids richt de lichten op de brug en loopt met een geweer met ons mee, dat maakt het toch nog best spannend. Na terugkomst gaat de braai weer aan en praten we na over weer een bijzondere dag in het Kruger Park. Vergeet op de camping niet om je exit permit te vragen voor de volgende dag.
Ochtend drive 180 rand p.p.
Avond drive 180 rand p.p.
Conservation fee 540 voor 3 pax.
Camping: Lower Sabie
Km begin 112772
KM eind 112871
Mlilwane - Swaziland
We rijden op tijd weg zodat we nog tijd hebben om rustig het Kruger Park verder te bekijken. Net na vertrek van de camping zien we een olifant die de weg over wil steken en gevold wordt door een complete kudde. Vrouwtjes, mannetjes en kleine olifanten steken de weg over. Mooi om te zien hoe de grote bul wacht tot de vrouwen en kleine dieren over zijn gestoken voor hij zijn gezelschap volgt. De olifanten gaan de rivier in waar ze even drinken om vervolgens verder te gaan, wat wij ook doen. Onderweg naar de gate bij Orpen zien we wederom veel dieren, voornamelijk antitlopen, kudu’s en enkele zebra’s.
Bij Orpen gate vullen we de tank weer en rijden verder. Op enkele kilometers afstand komen we langs een grote Spar waar we boodschappen doen en weer wat geld pinnen bij de bank.
We rijden verder door naar Swaziland. Bij de grens moeten we eerst door een controle om Zuid-Afrika uit te moeten, hier wordt tevens ons paspoort gestempeld. Enkele meters verder herhalen we de procedure voor entree in Swaziland, Vergeet hier niet meteen te betalen voor de Road Fee, anders moet je weer terug naar binnen en in de rij gaan staan.
De wegen in Swaziland hebben wat meer gaten en oneffenheden dan wat we tot nu toe in Zuid-Afrika gewend zijn en we rijden wat langzamer door het heuvelachtige gebied.
De camping in het Mlilwane Wildlife Sanctuary is mooi gelegen en erg rustig. Groot nadeel voor onze camper is echter dat we 3,5 km over een onverharde weg moeten tot de ingang van het park en daarna nog een 3,5 km naar de camping.
De grote attractie hier zijn de nijlpaarden, er is zelfs een locaal nijlpaard dat in de avond over de camping kan lopen. Om 15.00 worden de nijlpaarden gevoerd. Helaas waren wij net te laat om dit te zien en hebben we uiteindelijk hier geen nijlpaarden gezien.
Over de camping lopen wel andere dieren als nyala’s en zwijntjes rond en ook zien we veel blesbokken.
Km begin 112871
Km eind 113121
Camping: Mlilwane Wildlife Sanctuary
Kosten camping: 230 rand + conservation fee
Wandeling van 1 uur 65 rand per persoon
Tanken 635 rand
St Lucia Wetlands
We maken de volgende dag een wandeling van een uur onder begeleiding van een gids die ons meer verteld over de vele vogelsoorten. Ook leren we meer over andere diersoorten en zien we nog wat krokodillen. Na de wandeling en het ontbijt maken we een lange rit door Swaziland en vervolgens over de prettige snelwegen van Zuid-Afrika verder naar St. Lucia.
Hier vinden we wederom een mooie camping, Sugarloaf Campground. Op onze camping lopen apen en een soort marters die zich tegoed doen aan het eten in de prullenbakken.
Vanaf de camping maken we een wandeling over de boardwalk naar het strand. Op de terugweg zien we de nijlpaarden die actief worden omdat de schemer invalt en ze snel aan land zullen komen om te eten. Het weer is wat betrokken maar het is warm genoeg voor een braai en we genieten van een rustige avond.
Km begin 113121
Km eind 113486
Camping: Sugarloaf – 85 rand per persoon
Tanken: 635 Rand
St Lucia Wetlands
Aangezien we de afgelopen dagen veel gereden hebben besluiten we een extra nacht in St Lucia te blijven. We ontbijten rustig, genieten van het lekkere weer en lopen dan naar de stad. Een flinke wandeling maar we zien hier voor het eerst veel toeristen wandelen en ook in het stadje zelf zijn veel toeristen op straat. Het geeft hier allemaal een vrolijke en veilige aanblik.
Onderweg naar het stadje zien we langs de boardwalk verschillende nijlpaarden die rondwandelen aan de overkant van het water. Een uniek gezicht om de groep van ongeveer 15 nijlpaarden hier zo te zien. In het centrum gaan we naar het terras voor de lunch en een drankje en na het boodschappen doen lopen we weer terug naar onze camping. (ongeveer 30 minuten lopen). De middag brengen we ontspannen door en we gaan weer op tijd naar bed aangezien we morgen vroeg op pad willen naar Hluhluwe-Imfolozi.
Ballito
We vertrekken om 6 uur in de ochtend naar Hluhluwe-Imfolozi en komen hier om kwart over 7 aan. We maken een route richting Hluhluwe en zien onderweg zeker 10 neushoorns. Uniek is de witte neushoorn die het pad voor de camper oversteekt. Deze diersoort is ernstig bedreigd en dit park is een van de weinige plaatsen waar de dieren nog in het wild leven.
Na een tijdje keren we om en rijden richting Imfolozi waar we stoppen voor het ontbijt. Onderweg zien we nog een schildpad, giraffes, zebra’s en de altijd aanwezig impala’s.
Na enkele uren rijden we het park uit en gaan we over de snelweg verder naar Ballito.
In Ballito hadden we gehoopt een dag aan het strand te hebben en hier 2 dagen te blijven, het weer werkt helaas niet mee en de komende week wordt regen voorspeld.
We lopen even langs het strand maar de dolfijnen die hier vaak vanaf de kust zichtbaar zijn laten zich aan ons niet zien.
Tegenover de camping zit een leuke bar/restaurant, Mo-zam-bik, een heerlijke plaats voor het drinken van een cocktail en er wordt heerlijk eten geserveerd.
De namiddag en avond brengen we door in de camper, de regen houdt ons vanmiddag binnen.
Camping: Dolphin Holiday Resort
Prijs: 380 rand
Km begin 113486
Km eind 113780
Uvongo
Het regent vandaag nog steeds onophoudelijk en dus besluiten we niet langer te blijven en verder te rijden. Het wordt een rit van ongeveer anderhalf uur naar Margate. De camping die we hier op het oog hadden ziet er echter niet zo goed uit en dus rijden we een stukje terug en stoppen in Uvongo. We verblijven hier op de Oasis camping, op korte afstand van het strand en een restaurant. De camping (inclusief chalets) wordt gerund door een Nederlander die al vele jaren in Zuid-Afrika woont en is zeer goed onderhouden.
Op zeer korte afstand zit Breakers, hier lunchen we en maken een korte wandeling langs het strand. Na enige tijd in de camper ivm regen besluiten we die avond weer naar Breakers te gaan. We genieten van heerlijk eten en een goede wijn.
Tegen sluitingstijd komen de medewerkers Robbie en Phil bij ons aan tafel zitten. Het zijn ontzettende gezellige kerels en we blijven nog lange tijd zitten, om half 2 sluiten we gezamenlijk het restaurant.
Tanken 400 rand
Camping: Oasis Campground
Kosten: 260 rand
Kidds Beach
Vandaag staan een lange rit voor de boeg door het voormalige Transkei. Ons is eerder gezegd hier door te rijden, niet te stoppen en de deuren op slot te houden, tanken moeten we uiterlijk bij Kokstad doen.
Met een volle tank gaan we rond 7 uur in de ochtend op pad en rijden door een prachtig berggebied. De kleine dorpen kunnen wat angstig aandoen, het is erg druk en we staan erg veel stil. In Mtata komt een jongen aan de deuren van de camper staan die smeekt om geld, ook probeert hij de deur te openen. Wellicht helemaal onschuldig maar door de verhalen voelen we ons erg ongemakkelijk en zijn blij wanneer we dit dorp verlaten en verder rijden.
De rit naar East London is lang en laat in de middag komen we aan. We zijn ervan overtuigd hier een camping te vinden maar dit lukt ons helaas niet. Teddy vindt op haar mobiel gelukkig het Palm Springs Resort, op 30 km buiten East Londen. We rijden 3 kilometer over een gravel road en vragen ons af waar we uit gaan komen. De entree is erg vervallen maar de camping is erg mooi. We staan aan de rivier en kunnen in enkele minuten naar het strand lopen.
We wandelen over het strand en genieten weer van een heerlijke braaien een glaasje wijn. Een heerlijke plaats voor een overnachting.
Camping: Palm Springs Resort
Kosten: 300 rand
Addo Elephant Park
We rijden verder naar het binnenland waar we naar enkele uren arriveren bij Addo Elephant Park. Het park is prachtig opgezet en we vragen direct naar een plaats op de camping. De camping is eigenlijk vol maar we hebben geluk en krijgen een plaats voor een tent waar onze camper ook op kan. Die dag doen we niks meer en genieten van het mooie weer. Tegenover het restaurant ligt een verlichte waterhole maar helaas zien we hier deze dag geen dieren.
Tsitsikamma National Park
In de ochtend maken we een game drive door het park. Door de dichte begroeing die ze hier hebben door de grote regenval in februari is het moeilijk dieren te spotten. Desondanks zien we heel veel, diverse groepen olifanten en buffels en ook zien we kudu en zelfs een caracoo.
Na de game drive ruimen we snel de camper in en rijden bijna 3 uur richting Tsitsikamma National Park waar we komende 2 nachten blijven.
We arriveren in Storms River Mouth en staan op een prachtige camping. We hebben uitzicht op zee en staan nabij het zwembad aan de voet van het water, een bijzonder mooie plek.
We stippelen het plan voor de komende dag uit, doen wat kleine boodschappen en nemen een korte duik in het zwembad voor de braai aan gaat. Leuk is dat je overal langs het pad klipdassies ziet, een soort uit de kluiten gewassen cavia die hier heerlijk ligt te zonnen.
Tanken: 680 rand
Camping: Storms River Mouth
Conservation fee: 600 rand voor 3 personen voor 2 dagen
Camping: 404 rand voor 2 nachten
Tsitsikamma
We worden wakker met het geluid van de zee en een zonnetje op het dak. We ontbijten buiten voor we eindelijk een wandeling gaan maken. We lopen een deel van de beroemde Otter Trail richting een waterval. Een wandeling van 3,5 uur over veelal ruig terrein met mooie uitzichten naar een prachtige waterval.
Naast het prachtige uitzicht hebben we ook het geluk walvissen vanaf de kust te zien die veel met de vinnen op het water slaan, een prachtig gezicht. Na deze wandeling besluiten Teddy en ik terug te gaan terwijl Rob een extra wandeling maakt. We lunchen in het restaurant bij het park met een prachtig uitzicht op zee voor we terugkeren naar onze camper.
Ook bij de camper zien we nog een walvis die voor de kust zwemt, prachtig.
Het weer is goed en dus kan de braai weer aan, een heerlijke dag!
Knysna
De dag begint rustig met een ontbijtje op de camping voor we afreizen naar de Bloukrans Bridge, hier is namelijk de hoogste bungy jump ter wereld. We zijn niet allemaal zeker of we het aandurven maar besluiten allemaal de sprong, vanaf maar liefst 216 meter hoogte, te maken.
Er staan veel mensen bij het viewing platform die de jumpers bekijken en foto’s maken en ook zijn er enkele mensen die meegaan naar de brug maar zelf niet springen.
De sprong is ontzettend eng maar we voelen ons naderhand super. We drinken en eten nog wat voor we de weg vervolgen naar Knysna. Hier verblijven we op een camping die rustig gelegen is op enkele kilometers van de stad. Na het boodschappen doen bij de nabije Kwikspar maken we een verfrissende duik in het zwembad. We bekijken nog eens de foto’s en dvd’s van onze bungy en genieten na van een bijzondere dag.
Camping: Woudbourne Resort
Kosten: 230 rand
Mossel Bay
De zon schijnt volop deze ochtend en we vertrekken vroeg naar Mossel Bay. Hier willen we graag nog een cage dive of een whale watching tour doen. Wanneer we langs zee rijden zien we echter overal een dikke mist boven het strand hangen en ook in Mossel Bay is dit het geval.
We nemen een camping aan het strand, op loopafstand van enkele restaurants aan het water. De plaats die we hebben is aan het hek een geeft uitzicht op zee.
Omdat het erg mistig is brengen we de dag door met een lunch bij Delfinos, wat lezen bij de camper en een diner aan het strand. Morgen bekijken we of we nog een dag blijven of verder rijden. Mocht het weer beter worden dan blijven we wellicht aan het strand of willen we de wandeling bij de vuurtoren maken, hier is tevens een perfecte plek om walvissen vanaf de kust te spotten.
Vanavond eten we met uitzicht op zee bij het Kingfisher restaurant. Hier worden sushi, sashimi en vele andere visgerechten geserveerd maar ook zijn er enkele vleesgerechten. De bediening is prima en ook het eten is erg lekker, een echte aanrader.
Kosten: 2 flessen wijn, voor-, hoofd-, en nagerecht, 25 euro per persoon inclusief fooi.
Camping: Point Caravan Park
Kosten: 170 rand aan de eerste rij (bij het hek aan de zee) en 130 rand voor een plek op de tweede rij.
Km begin: 115193
Km eind: 115308
Dag 17 – 10 oktober
Mossel Bay
De dag begint stralend en we beginnen de dag met een wandeling richting de vuurtoren. Onderweg zien we dolfijnen en ook een walvis. We lopen verder langs een grot en tijdens het lopen hebben we een groots uitzicht over de baai. Er staan schommelstoelen vanwaar je over het water kan kijken, ziet er prima uit. We zien nog enkele jonge klipdassen rondlopen, een erg schattig gezicht.
Na de wandeling gaan we richting het strand maar de wind neemt erg toe en we besluiten voor onze camper een beetje de wind te vermijden.
Voor de lunch gaan we weer naar het Delfinos restaurant. De lunch is prima en we hebben geluk, we zien verschillende walvissen langs zwemmen. Een ervan geeft een mooie sow en springt keer na keer uit het water, een indrukwekkend gezicht.
Naast de walvissen zien we ook een groep zeehonden in de golven spelen. Onder het genot van een drankje genieten we nog een tijdje van het uitzicht. De middag brengen we door bij de camper en in de avond zoeken we het Kingfisher restaurant weer op.
We worden wederom vriendelijk geholpen en eten lekker voor we op tijd ons bed opzoeken.
Kosten: fles wijn, voor- en hoofdgerecht waaronder 1 sushi buffet, 20 euro per persoon
Camping: 170 rand
Hermanus
De laatste langere rit van deze vakantie staat vandaag voor de boeg. We rijden vandaag naar Hermanus in de hoop daar veel walvissen te kunnen zien vanaf de kust.
Rond het middaguur komen we aan en vragen bij het informatiecentrum waar de dichtstbijzijnde camping is, deze ligt op ongeveer 10 minuten rijden van de stad.
Om in de stad te komen regelen we een tuk-tuk. Deze haalt je op bij de camping en zet je af bij de oude haven. Je betaalt een retourprijs en krijgt hiervoor een kaartje waaraan ze kunnen zien dat je betaald hebt.
Aan de oude haven zitten veel restaurants en bars en kun je langs het water wandelen om walvissen te spotten.
We zien enkele walvissen op enige afstand en drinken wat bij Fusion. Als we tegen 6 uur door de stad lopen zijn alle winkels dicht en we lopen terug naar het water. Hier zit nu een walvis erg dichtbij de kust en springt meerdere keren op uit het water.
We eten die avond Tapas bij de oude haven. In een leuk restaurant zitten we in het buitendeel uit de wind, een prima avond. Een toetje bestellen kan echter niet meer want om 8 uur zijn alle desserts al op….
Tanken 683 rand
Km 115653
Camping: Onrus Caravan Park
Kosten: 185 rand
Tuk-Tuk: 120 rand retour
Eten: tapas + 2 flessen wijn, 600 rand
Franschhoek
Na het ontbijt rijden we terug naar de Inner Harbour waar we voor een paar rand de camper enkele uren parkeren. Hier lopen we langs het water om nog wat walvissen te zien. De beroemde walvisomroeper loopt rond en blaast op een toeter om aan te kondigen dat er walvissen zitten.
We zien er inderdaad een en lopen een stuk de rotsen af om zo dicht mogelijk bij de walvis te komen. Vanaf een rots kijken we een tijdje en zien in verschillende walvissen in de baai zwemmen, ook zeer dichtbij de kust. Daarnaast zitten er ook enkele zeehonden in het water en op de rotsen vlakbij ons, er leuk.
Na een kop koffie op het terras en een laatste blik op de walvissen rijden we door naar Franschhoek voor enkele dagen wijn proeven. Er zijn maar enkele campings en de beste hiervan is de Hollandse molen, waar we 2 nachten verblijven. Op de camping zijn verschillende zwembaden en het vriendelijke personeel komt regelmatig langs met tips en een leuk verhaal. Die avond willen we eten bij het gerenommeerde Le Quarties Francaise van sterrenchef Margot Janse. Het beste hiervoor is de Tasting Room, helaas is deze al een week vooruit volgeboekt. We kunnen echter wel terecht in de Common Room van het restaurant waar we a la carte kunnen eten in plaats van een compleet menu. We genieten hier van heerlijke wijnen en goede gerechten waaronder springbok bitterballen, lamsballetjes, oesters, risotto en garnalenkroketjes. Een heerlijk maal en een prima traktatie.
Laat in de avond zijn we terug op de camping en vallen voldaan in slaap.
Camping: Hollandse Molen
Kosten: 360 rand per nacht voor 3 personen
Taxi: 300 rand per retour
Eten inclusief wijn en fooi: 1600 rand voor 3 personen
Dag 20 – 13 oktober
Franschhoek
Vandaag starten we de dag rustig op en gaan in de middag richting de stad om wijn te proeven. Er is een uitgebreide keus en we zijn van plan om enkele proeverijen te doen, beginnende bij een aanrader van onze taxichauffeur, Grand Provence.
We komen aan op het prachtige landgoed en voor 4 euro per persoon kunnen we 7 rode en witte wijnen proeven. De wijnen zijn allemaal heerlijk en ook de lunchkaart ziet er verleidelijk uit met allerlei exlcusieve gerechten. We besluiten na de proeverij te blijven voor een lunch van 3 gangen met een bijpassend wijnarrangement.
We hebben heerlijke gerechten als kwartel, langoustine met eend, zalm, speenvarken en tongstrelende toetjes. We genieten ten top en blijven lang op het landgoed.
Een nadeel is dat de prijzen van de wijnen alleen geldig zijn bij lokale bestelling, indien je flessen wil laten bezorgen wordt de prijs bijna verdubbeld. Erg jammer maar voor ons reden om toch van een bestelling af te zien en thuis te kijken of dit te leveren is.
We wandelen naar de stad voor een aflsuitend drankje en gaan terug naar de camping voor een zeer lichte maaltijd, we zijn allen compleet voldaan.
Terug op de camping worden we erop gewezen dat we bezoek hebben gehad van een hongerige eekhoorn, deze heeft onze gaskabel en elektriciteitskabel compleet doorgeknaagd,
Gelukkig is de gaskabel voor ons afgesloten door het personeel en repareren zij ook de elektriciteitskabel voor ons, de gaskabel is niet meer te redden helaas.
De avond gaat snel voorbij en morgen rijden we verder naar onze laatste stop, Kommetjie.
Camping: Hollandse Molen
Kosten: 360 rand voor 3 personen
Wijnproeverij: 40 rand per persoon voor 7 wijnen
Lunch, 3 gangen met wijnarrangement: 1650 rand voor 3 personen inclusief fooi/
Taxi: 300 rand retour
Kommetjie
Onze laatste dag in de camper is aangebroken en vandaag rijden we Kaapstad voorbij naar Kommetjie. Het weer in Kaapstad beloofd weinig goeds, donkere wolken hangen boven de stad en we zien de Tafelberg met dit weer niet liggen.
Wanneer we door de heuvels voorbij Kaapstad zijn schijnt het zonnetje echter en we besluiten het meeste uit de dag te halen.
Onze eerste stop is Boulders Beach, dit strand staat bekend om de grote kolonie pinguïns die hier leeft. Om de dieren rustig te kunnen bekijken is er een grote boardwalk aangelegd waar je diverse uitzichtpunten hebt. De pinguïns zijn in grote getalen aanwezig en we blijven een tijdje deze diertjes bewonderen.
Onze volgende stop is bij Kaap de Goede Hoop en de Kaapse Punt. Je kan kiezen om met een kabelbaan naar boven te gaan of te voet, wij kiezen voor de laatste optie. Vanaf de Kaap heb je een prachtig uitzicht over zee en de achterliggende bergen.
Na nog een wandeling rijden we verder en zien onderweg enkele struisvogels met jongen die langs de kust lopen, we maken wat foto's en rijden naar onze camping.
De campin waar we vandaag staan is nogal gedateerd en de faciliteiten zijn minder dan we inmiddels gewend zijn. Onze plaats heeft ook hier een braai en die gaat vandaag weer voor de laatste keer aan.
Camping: Imhoff
Kaapstad
De zon schijnt weer vandaag en we eten buiten voor we onze camper schoonmaken en de spullen inpakken. Dan is het tijd om te gaan en om onze camper weer in te leveren in Kaapstad.
De lokatie van KEA is wat minder luxe dan het depot in Johannesburg maar ziet er nog steeds prima uit en ligt erg dichtbij de luchthaven. We worden vriendelijk ontvangen, handelen het papierwerk af en worden vervolgens naar ons hotel gebracht.
Het hotel bevalt ons meteen, het is erg kleinschalig met mooie kamers en een ontzettend vriendelijk stel dat het hotel runt. We zetten onze spullen in het hotel, krijgen goede tips voor locaties om een hapje te eten en gaan op weg.
Na een heerlijke lunch om de hoek van het restaurant wandelen we langs de boulevard naar de V&A Waterfront. Onderweg stoppen we voor een potje midgetgolf aan de kust, een onverwacht leuke activiteit.
We wandelen door de winkels bij de V&A Waterfront en zien vandaag dan toch de beroemde Tafelberg. Deze kunnen we vandaag helaas niet bezoeken aangezien de wind te hard is. We eten bij een Italiaans restaurant in de buurt van het hotel en hebben een rustige avond.
Hotel: Villa Costa Rose
Kaapstad en retourvlucht
Vandaag willen we graag de Tafelberg op maar het nieuws in de ochtend is nog steeds dat het weer te slecht is op de berg. We stappen bij het hotel in de buurt op de Red Bus, een buse met open dak die ons langs de belangrijkste bezienswaardigheden brengt en uitleg geeft over alles wat er te zien is.
Dan toch het nieuws dat de Tafelberg geopend wordt, we rijden direct met de bus naar de berg en kopen een kaartje voor de kabelbaan. Het uitzicht vanaf de top is prachtig, de kustlijn, Kaapstad met het kenmerkende voetbalstadion en Robben Island voor de kust. Omdat het op de top ontzettend koud is blijven we niet heel lang en gaan we verder met onze bustour.
Onze volgende stop is Camps Bay, een prachtig wit strand met een boulevard met restaurants en bars. We brengen de middag door op het terras met lekkere hapjes en drankjes. Op de terugweg merken we dat de zon toch erg hard is gaan schijnen, we zijn allemaal een beetje rood geworden.
Die avond gaan we uit eten in een steakrestaurant dat ons is aanbevolen en genieten van heerlijk mals vlees. Na het eten willen we onze laatste avond op stap en eindigen in een Engelse Pub. Er wordt live gespeeld en we genieten van onze laatste avond in Zuid-Afrika.
Dag 24 - 17 oktober
We ontmoeten elkaar bij het zwembad en ontspannen even in de zon voor we en laatste gezamelijke lunch hebben. Teddy vertrekt vanmiddag naar huis terwijl wij pas laat in de avond zullen gaan. Na de lunch nemen we afscheid en ga ik samen met Rob nog even naar de V&A Waterfront en maken we een lange wandeling langs de kust en door de stad.
Onze laatste uren in Kaapstad brengen we door in de aanbevolen Wafu bar. Een mooie bar aan het water waar we op het terras op lounge stoelen zitten. Een laatste cocktail, heerlijke sushi en een prachtige zonsondergang sluiten ons verblijf in Kaapstad fantastisch af.
In het hotel hebben we nog de mogelijkheid te douchen (hiervoor is een aparte doucheruimte gemaakt voor gasten met een late vlucht) voor we door de taxi naar het vliegveld gebracht worden.
Na een comfortabele vlucht arriveren we de volgende dag weer in Amsterdam. Ons fotorolletje zit vol en we kijken terug op een fantastische reis door het prachtige Zuid-Afrika