Campers
Q: Ben je benieuwd naar wat je kunt verwachten bij het huren van een camper?
Q: Mag iedereen in de camper rijden? Is een normaal rijbewijs B voldoende?
Amerika en Canada
A: Het is voldoende om in het bezit te zijn van een normaal B rijbewijs. De minimumleeftijd om een camper te huren is in de meeste gevallen 21 jaar. Er zijn een aantal verhuurders die hier vanaf kunnen wijken. Deze informatie is terug te vinden in de voorwaarden van de verhuurder.
Australië en Nieuw-Zeeland
A: Het is voldoende om in het bezit te zijn van een normaal B rijbewijs. De minimumleeftijd om een camper te huren is in de meeste gevallen 21 jaar. Sommige verhuurders stellen het verplicht dat je minimaal 2 jaar in het bezit bent van een geldig rijbewijs. Deze informatie is terug te vinden in de voorwaarden van de verhuurder.
Europa
A: In Europa is het vaak wél verplicht een groot rijbewijs te bezitten voor het rijden van campers boven een bepaald gewicht. Wanneer je een speciaal rijbewijs nodig hebt om een camper te besturen geven wij dit duidelijk aan.
Cuba
A: Het is voldoende om in het bezit te zijn van een normaal B rijbewijs. De minimumleeftijd om een camper te huren is 25 jaar. De verhuurder stelt het verplicht dat je minimaal 2 jaar in het bezit bent van een geldig rijbewijs. Deze informatie is terug te vinden in de voorwaarden van de verhuurder.
Japan
A: Het is voldoende om in het bezit te zijn van een normaal B rijbewijs. De minimumleeftijd om een camper te huren is 20 jaar.
Standaard in de camperhuur zit altijd één (hoofd)bestuurder inbegrepen. Bij sommige verhuurders kunnen alle reizigers zich ook kosteloos als bestuurder opgeven maar bij andere verhuurders zijn extra bestuurders tegen een toeslag. De minimumleeftijd om een camper te huren is in de meeste gevallen 21 jaar. Sommige verhuurders in Australië en Nieuw-Zeeland stellen het verplicht dat je minimaal 2 jaar in het bezit bent van een geldig rijbewijs. In Europa is het vaak wél verplicht een groot rijbewijs te bezitten voor het rijden van campers boven een bepaald gewicht. Wanneer je een speciaal rijbewijs nodig hebt om een camper te besturen geven wij dit duidelijk aan.
Q: Hebben we een internationaal rijbewijs nodig?
A: Een internationaal rijbewijs is niet verplicht maar wel aan te raden, indien je onvoldoende Engels spreekt om de tekst uit je rijbewijs te vertalen.
Australië en Nieuw-Zeeland
A: Het is verplicht om in het bezit te zijn van een internationaal rijbewijs. Je kunt een internationaal rijbewijs laten maken bij een ANWB-winkel.
Cuba
A: Het is verplicht om in het bezit te zijn van een internationaal rijbewijs. Je kunt een internationaal rijbewijs laten maken bij een ANWB-winkel.
Japan
A: Het is verplicht om in het bezit te zijn van een internationaal rijbewijs. Je kunt een internationaal rijbewijs laten maken bij een ANWB-winkel.
Q: Is het moeilijk om met een camper te rijden?
Amerika, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland
A: Het rijden met een camper is niet moeilijk. De campers zijn veelal uitgerust met stuur- en rembekrachtiging waardoor de besturing zeer eenvoudig is.
De wegen en de parkeerplaatsen in Amerika en Canada zijn er op ingesteld. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je niet mobiel zal zijn tijdens je reis. Je kunt op de meeste plekken komen zonder problemen!
De lengte, hoogte en breedte van de camper wijken natuurlijk wel af van een standaard auto. Houd daarom tijdens het rijden in de gaten hoe hoog, lang en natuurlijk hoe breed de camper is. Rijden onder bruggen, takken en de overkapping bij het tankstation, die veelal te laag zijn, kan fataal zijn voor de airco op het dak!
Cuba
A: De wegen zijn niet in erg goede staat waardoor het veel langer duurt voordat je arriveert op de plaats van bestemming. In veel gevallen rijd je niet harder dan 40/50km per uur terwijl je er veel harder mag. Kijk goed uit voor de putten in de weg en calculeer extra veel tijd in om van A maar B te gaan. Op de Autopista (snelweg) kun je het beste doorrijden. De maximumsnelheid is 100 km/uur en op sommige stukken kun je dit ook daadwerkelijk rijden. Op de CN, CC, CS wegen (Carretera Norte, Central, Sur) moet je vooral rekening houden met een minder goed onderhouden wegdek. Rijd je met offline kaarten op je telefoon? Volg dan de dikkere, vaak gele routes die worden aangegeven. De smallere, vaak witte routes kunnen zand/gravelroads betreffen die vaak zeer slecht begaanbaar zijn.
Op alle wegen kom je verschillende weggebruikers tegen zoals wielrenners, paard en wagen, wandelaars etc.
Japan
A: In Japan rijdt men links. Je zal hier waarschijnlijk even aan moeten wennen, maar na één of twee dagen zal dit als vanzelf gaan. De lente, hoogte en breedte van de camper wijken natuurlijk wel af van een standaard auto. Houd daarom tijdens het rijden in de gaten hoe hoog, lang en natuurlijk hoe breed de camper is. Let op bij het rijden onder bruggen, takken, de overkapping bij het tankstation of de McDrive. Deze plakken zijn veelal te laag en dit kan fataal zijn voor de airco op het dak!
Q: Is het ook mogelijk om met de camper grote steden te bezoeken?
Q: Mag ik met de camper de grens oversteken naar Canada en/of Amerika?
Kijk voor meer informatie over ESTA en eTA bij het kopje 'reisdocumenten' bij de praktische informatie van Amerika en Canada.
Q: Mag ik met de camper de grens oversteken naar Mexico?
Q: Zijn er nog meer restricties voor het reizen naar bepaalde gebieden of festivals?
A: Ja, sommige verhuurders stellen restricties op. Voor het reizen in bepaalde gebieden, rijden op bepaalde wegen, bezoek aan festivals (zoals bijvoorbeeld het Burning Man Festival) of steden kan het zijn dat er beperkende voorwaarden gelden, of hiervoor door de verhuurder eerst toestemming gegeven moet worden. Hiervoor betaal je soms een toeslag. Zo kan het bijvoorbeeld voor camperreizen in Canada voorkomen dat je niet kosteloos naar Noordelijk gelegen gebieden mag reizen. In Amerika wordt er vaak een toeslag gerekend voor de reizigers die met de camper het Burning Man Festival willen bezoeken. Ook kan een weg zoals de Gibb River Road in Australië alleen bezocht worden nádat de verhuurder hiervoor toestemming heeft gegeven. Dat heeft te maken met de condities van de weg of het weer. Houd dus altijd een alternatieve route achter de hand.
Het niet opvolgen van instructies of reizen zonder toestemming kan invloed hebben op het eigen risico en/of een boete inhouden. In de voorwaarden van de verhuurder staan hierover de bijzonderheden waar je rekening mee moet houden. Neem deze door om niet voor verrassingen te komen staan.
Q: Hoe gaat het met tolheffingen en verkeersovertredingen in Amerika en Canada?
Amerika en Canada
A: Het kan zijn dat je tijdens je reis gebruikmaakt van tolwegen. Met name in stedelijk gebied vind je tolwegen. Een tolweg wordt ook wel turnpike, tollpike of gewoon pike genoemd. Er zijn vele verschillende varianten, waarbij tol geheven kan worden. Dit kan via verschillende instanties geheven worden. Er zijn gesloten systemen waarbij tol betaald moet worden voor het bereizen van een bepaald traject of via een open systeem waarbij tol betaald wordt wanneer een tolpoortje gepasseerd wordt. Soms geldt tol alleen in één richting. Ook voor het gebruik van bruggen en tunnels kan tol geheven worden. De kosten hiervoor zijn vaak hoger dan reguliere wegen.
Op sommige wegen kan de tolheffing met contant geld of per creditcard betaald worden. Zorg altijd voor voldoende contant geld in het geval alléén contant betaald kan worden. Steeds meer tolwegen zijn echter 100% elektronisch. Tol kan dan niet betaald worden bij een tolpoortje, maar zal geheven worden via een transponder of tolsticker of via kentekenherkenning. Sommige trajecten/banen mogen alléén gebruikt worden als het voertuig voorzien is van een tolsticker of transponder.
Huurcampers zijn niet uitgerust met een dergelijke sticker of transponder. Let op: Er is een verschil tussen ‘automated tolling’ en services als Fastrack en EZ Pass lanes. Indien je Fastrack of EZ Pass lanes gebruikt zonder de betreffende transponder kunnen de kosten oplopen tot $25-$100 bovenop de verschuldigde tolheffing. Het is je verantwoordelijkheid om deze Fastrack en EZ Pass lanes te vermijden om bovengenoemde kosten te voorkomen.
Tolheffing op automated tolling wegen, ofwel wegen die 100% elektronisch zijn, en waarbij geen gebruik gemaakt wordt van transponder of tolsticker, verloopt via kentekenherkenning, ook wel aangeduid als 'license plate toll' of 'toll-by-plate'. Er wordt een foto gemaakt van de kentekenplaat en deze worden bij de eigenaar(verhuurder) gemeld. De kosten voor de tolheffing zullen dan via de eigenaar/verhuurder geclaimd worden.
De verhuurder zal in de meeste gevallen de kosten innen bij de gebruiker ten tijde van de heffing, in dit geval, de huurder. Niet alle verhuurders hebben in het programma aangegeven hoe deze administratieve afhandeling verloopt. Voor de afhandeling kunnen administratiekosten in rekening gebracht worden. Informeer je hierover bij het ophalen van de camper bij de betreffende huurder.
Door de vele varianten van tolheffing en instanties is het helaas niet mogelijk een eenduidig advies te geven. Travelhome is niet aansprakelijk voor kosten als gevolg van tolheffingen of administratieve toeslagen. Tolheffingen en of boetes voor verkeersovertredingen kunnen niet verrekend worden via Travelhome.
Ook boetes voor verkeersovertredingen zoals fout parkeren, door rood licht rijden, snelheidsovertredingen e.d. worden zijn de verantwoording van de huurder. Voor het administratieve afhandeling van het verwerken van boetes voor verkeersovertredingen kunnen administratiekosten in rekening gebracht worden die kunnen oplopen tot 100$. De boetes zelf dienen dan aan de betreffende instanties nog voldaan te worden.
Australië en Nieuw-Zeeland
A: In Australië zijn er alleen tolwegen aan de oostkust bij de steden Sydney, Melbourne en Brisbane. Er zijn geen tolwegen rondom Perth en Adelaide. In Nieuw Zeeland zijn drie tolwegen rondom Auckland is er een en twee in de omgeving van Tauranga. Alle tolwegen zijn met electronic toll collection uitgerust.
De verhuurder zal in de meeste gevallen de kosten innen bij de gebruiker ten tijde van de heffing, in dit geval, de huurder. Niet alle verhuurders hebben in het programma aangegeven hoe deze administratieve afhandeling verloopt. Voor de afhandeling kunnen administratiekosten in rekening gebracht worden. Informeer je hierover bij het ophalen van de camper bij de betreffende huurder.
Travelhome is niet aansprakelijk voor kosten als gevolg van tolheffingen of administratieve toeslagen. Tolheffingen en of boetes voor verkeersovertredingen kunnen niet verrekend worden via Travelhome.
Ook boetes voor verkeersovertredingen zoals fout parkeren, door rood licht rijden, snelheidsovertredingen e.d. worden zijn de verantwoording van de huurder. Voor het administratieve afhandeling van het verwerken van boetes voor verkeersovertredingen kunnen administratiekosten in rekening gebracht worden die kunnen oplopen tot 300AU$/NZ$. De boetes zelf dienen dan aan de betreffende instanties nog voldaan te worden.
Cuba
A: Wanneer je een tolweg oprijdt dien je tol te betalen. Hoeveel dit precies is, is afhankelijk van jouw route het betreft vaak maar een paar CUC. De tolwegen kom je bijvoorbeeld tegen op weg naar Cayo Santa Maria en op weg naar Varadero.
Japan
A: Wanneer je een tolweg oprijdt dien je tol te betalen. Hoeveel dit precies is is afhankelijk van de route. De grote steden betaal je per 100 kilometer ongeveer 3.500 Yen (€28,-). Speciale trajecten als grote bruggen of routes richting een luchthaven geldt vaak een toeslag tussen de 300 Yen (€2,-) en 1.000 Yen (€8,-). De tol kan contant of per creditcard betaald worden.
Q: Wat te doen bij pech onderweg?
Q: Kunnen we bij winterse temperaturen gebruikmaken van alle faciliteiten van de camper?
Q: Wat is het benzineverbruik van een camper? En waar vind ik actuele benzineprijzen?
A: De inhoud van de benzinetank van de camper is ca. 180-200 liter (55 gallons). Dit varieert per type. Je rijdt ca. 500 km per tank, maar dat is sterk afhankelijk van de te rijden route. Wanneer je door de bergen rijdt verbruikt de camper natuurlijk meer benzine. Een indicatie van het gemiddelde gebruik is 1:4. Ook dit is afhankelijk van het campertype.
Het benzineverbruik verschilt. C-klasse campers (met een alkoof) rijden ongeveer 1 op 5. A-klasse campers (grote busmodellen) zijn minder zuinig en campervans (kleine busjes) zijn weer een stuk zuiniger. Natuurlijk speelt ook de omgeving mee, rijd je in de bergen dan zal het verbruik van de camper hoger zijn dan op vlakke wegen.
Actuele benzineprijzen kun je terugvinden op de website www.gasbuddy.com.
Om beter antwoord te geven op deze vraag, hebben wij een benzinecalculator ontwikkeld.
Q: Hoe weet ik wanneer ik water bij moet vullen of mijn afvalwater moet dumpen?
Q: Ben ik verplicht me aan een bepaalde route te houden?
Q: Welke afstand kan ik per dag afleggen met een camper?
Daarom raden wij je aan om een gemiddelde van 150 mijl /ca. 250 km per dag aan te houden. Dit neemt ongeveer 3 tot 4 uur rijden in beslag. Op deze manier heb je nog voldoende tijd beschikbaar voor de bezienswaardigheden, het doen van boodschappen en andere activiteiten.
Natuurlijk is het geen probleem wanneer je op een weg zonder bezienswaardigheden een dag extra kilometers maakt, maar je zal merken dat je dan vaak de volgende dagen graag wat meer rust neemt.
Q: Hoe laat kan ik de camper ophalen en inleveren?
Q: Wat is het adres van de camperverhuurder?
Q: Moet ik online inchecken?
Q: Hoe kan ik een afspraak maken met de verhuurder? Kan ik ook e-mailen?
Q: Hoe kom ik bij de verhuurlocatie? Is de transfer geregeld?
Q: Hoe verloopt de ophaalprocedure?
Q: Moet ik borg betalen bij het ophalen van de camper?
Q: Mag de borg ook door iemand anders betaald worden?
Q: Hoeveel bestuurders zijn er inbegrepen?
Q: Is het mogelijk dat ik een ander campertype krijg dan geboekt is?
Q: Hoe zit het met het eigen risico?
Q: Is de camper uitgerust met keukeninventaris en beddengoed e.d.?
Q: Kan ik een kinderstoel reserveren in de camper?
Q: Hoeveel kilometer/mijl is er inbegrepen?
Q: Kan ik mijn koffers goed kwijt in de camper?
Q: Hoe lang kan ik zonder stroom kamperen?
Het is niet mogelijk om de (eventuele) airconditioning en oven/magnetron en de stopcontacten te gebruiken, deze werken alleen wanneer er een stroomvoorziening is.
Wij raden aan om vanuit thuis een USB-oplader welke in de sigarettenaansteker van de camper kan, mee te nemen zodat de apparaten zoals mobiele telefoon / tablet etc. opgeladen kunnen worden tijdens het rijden.
Q: Wat is een generator en waarvoor heb ik deze nodig?
Q: Beschikt mijn camper over een TV met DVD-speler? Welke tv-zenders kan ik bekijken op de TV?
*Voor het bekijken van foto's is vaak een extra kabel nodig die je zelf dient mee te nemen.
**Campgrounds met cable hook-up zijn beperkt aanwezig op onze bestemmingen.
Tip: laat de keuze van de camper dus niet afhangen van de aanwezigheid van een TV/DVD-speler.
Q: Hebben de campers een USB-aansluiting?
Q: Is het huren van campingstoelen en een campingtafel noodzakelijk?
Je kunt bij de meeste verhuurders ook stoeltjes en tafels huren. De ervaring leert echter dat dit veelal erg kostbaar is voor de kwaliteit die je ontvangt. Bijkopen van stoeltjes is ook net zo voordelig en de stoeltjes zijn vaak van betere kwaliteit.