Campings

Is het noodzakelijk dat ik vooraf mijn campings reserveer? Hoe kan ik een camping reserveren? Wat kost een camping ongeveer? Mag ik ook wild kamperen? 
Q: Reserveer ik de campings vooraf?
Amerika en Canada
A: Hierin ben je als reiziger geheel vrij. Het reizen per camper is natuurlijk ideaal wanneer je graag vrijheid wilt hebben. Je kunt gaan en staan waar je maar wilt. Als alle campings dan vooraf gereserveerd zijn, is een groot deel van deze vrijheid natuurlijk al weggenomen. De meeste campings buiten de nationale parken hoeven niet noodzakelijk vooraf gereserveerd te worden. Ze zijn groot van opzet en beschikken over voldoende capaciteit. 
Wij raden in het hoogseizoen aan om campings op voorhand te reserveren. Tevens is het verstandig om het gehele jaar de campings in de Nationale parken te reserveren. Vooral de campings in de nationale parken Yosemite, Grand Canyon, Bryce Canyon, Zion National Park, Banff en Jasper National Park zijn erg populair. 

Wij geven graag advies over het reserveren van campings op de route door West-Amerika en West-Canada. Ook tijdens de nationale feestdagen (zoals Canada Day op 1 juli en Independence Day op 4 juli) is het reserveren van de campings aan te raden. Er geldt dan vaak een minimum verblijfsperiode van drie nachten. Wil je graag vooraf campings reserveren dan kunnen wij dit, afhankelijk van het land en gebied, ook voor je verzorgen. 
De meeste campings accepteren pas reserveringen vanaf een half jaar voor aankomst. Men vraagt creditcardgegevens als borg. Er worden annuleringskosten in rekening gebracht wanneer je niet arriveert.

Australië en Nieuw-Zeeland
A: Zowel in Australië als Nieuw-Zeeland is het vooraf boeken van campings niet nodig zoals dit in Amerika en Canada het geval is. Uiteraard zijn er uitzonderingen rondom bijvoorbeeld feestdagen maar het aanbod is zodanig groot (ook van natuurcampings zonder faciliteiten) dat het vinden van een plekje over het algemeen geen probleem is. 

Cuba
A: Momenteel zijn er ongeveer 21 plaatsen op Cuba waar je kunt overnachten. Campings kennen ze in Cuba niet het zijn voornamelijk plaatsen op een parkeerplaats of op een grasveld bij een hotel of resort. Deze plaatsen hoef je niet te reserveren. Bij de camperhuur ontvang je open vouchers voor het aantal nachten dat je de camper huurt. Deze vouchers kun je dan gebruiken bij de 21 plaatsen. Doordat het reizen met een camper in Cuba nog niet populair is, zal je ook niet veel andere campers tegenkomen. 

Je mag tijdens je verblijf bij een hotel/resort in de meeste gevallen gebruik maken van alle faciliteiten, soms gratis en soms tegen een kleine vergoeding. Gratis zijn vaak het zwembad, zonnebedjes, parasols en het toilet. Tegen betaling kun je eten in het restaurant en eventueel voor een (paar) uur een kamer huren om eens wat uitgebreider te douchen. Niet elke staanplek is even mooi maar als je jouw verwachtingen bijstelt zal je verbluft staan en vaak aangenaam verrast worden. 

Japan
A: Aangezien de websites van de campings in het Japans zijn is het lastig om vooraf een camping te reserveren. Daarnaast is het ook niet nodig om de campings vooraf te reserveren omdat je in principe overal vrij mag kamperen in Japan. Naast dat de flexibiliteit juist de charme is van een campervakantie, is Japan ook echt een kampeerland. Er zijn veel campings maar niet allen camping hebben plaats voor campers. Het beste kun je dan ook overnachten op de ''Michi-No-Eki''. ''Michi-No-Eki'' betekent letterlijk ‘’parkeerplaats’’. In principe zijn de aangegeven ''Michi-No-Eki'' voornamelijk bedoeld om even te stoppen. Je kan echter 's nachts bij bijna alle ''Michi-No-Eki'' gratis overnachten. De ''Michi-No-Eki'' zijn vaak meer te vinden in de buurt van bezienswaardigheden en zijn voorzien van gratis toiletten en douches. Deze plaatsen zijn verspreid over heel Japan en gewoon te vinden langs de snelweg. Alle sanitaire voorzieningen zijn super schoon en netjes, ook langs de snelweg.
Q: Wat kost een camping ongeveer?

Amerika en Canada
A: Dit wisselt ontzettend per bestemming maar ook de locatie waar je overnacht. Slaap je bijv. op een camping in Amerika in een nationale park dan betaal je $20 á $30,-. Wanneer je een commerciële camping boekt net buiten een stad of nationaal park, dan kunnen de kosten verschillen van $50 tot $100,- per nacht. Kijk eens bij de reisverslagen of routesuggesties van de diverse bestemmingen om meer informatie te krijgen over een camping. 


Australië en Nieuw-Zeeland
A: In Australië en Nieuw-Zeeland kan een camping gratis zijn. Sommige natuurcampings werken op donatiebasis maar een vijfsterrencamping met alle faciliteiten kan zomaar NZD$/AU$ 90,- per nacht kosten voor de camper en 2 passagiers. Aangezien er campings zijn in alle gradaties van bij een boerderij op het erf tot vijfsterrencampings liggen de prijzen hier tussenin. 


Cuba
A: Een campingplaats/parkeerlocatie in Cuba kost 30USD per nacht. Bij het ophalen van de camper ontvang je je vouchers. De vouchers zijn te gebruiken op de geregistreerde parkeerlocaties. Bij aankomst of vertrek van de parkeerlocatie moet de voucher ingevuld en ondertekend worden door de locatie. Je moet de ondertekende vouchers bij je houden tijdens de reis. Bij het inleveren van de camper moet je de gebruikte vouchers van de overnachtingen inleveren, de gebruikte vouchers worden in rekening gebracht en kunnen contant betaald worden of verrekend met de borgsom. Let op, items lokaal te betalen zijn in CUC. 1USD = 1CUC. 

Japan
A: Er zijn veel mogelijkheden om gratis of tegen een kleine vergoeding te overnachten met een camper in Japan. De kosten voor campings lopen van gratis tot ongeveer €60,- per nacht en alles daartussen.
Q: Mag ik ook wildkamperen?

Amerika en Canada
A: Je kunt het beste gebruikmaken van de campings om te overnachten. In de meeste staten is het ook verplicht om op daarvoor bestemde terreinen te overnachten. Wanneer het niet toegestaan is om ergens te overnachten, bijvoorbeeld op openbare parkeerplaatsen of kleine parkjes, staat er duidelijk vermeld NO OVERNIGHT CAMPING. Het ‘wildkamperen' wordt wegens veiligheidsredenen afgeraden. Niet alleen de risico’s voor diefstal o.i.d. zijn aanwezig maar ook voor beren en andere wilde dieren.


Over het onderwerp hebben wij een blog wildkamperen geschreven.


Australië en Nieuw-Zeeland
A: In Australië is wildkamperen wettelijk niet toegestaan. In de toeristische gebieden is de regel dat je ergens mag overnachten als er een picknicktafel staat met een bordje dat overnachten is toegestaan. In Nieuw-Zeeland mag je niet wildkamperen. Tot een paar jaar geleden was dit toegestaan maar leidde erg vaak tot problemen/overlast. Om in Nieuw-Zeeland op een natuurcamping te overnachten dient een camper te zijn voorzien van het certificaat “certified selfcontained”. De minimale eis is dat een camper is voorzien van een (draagbaar) toilet. Op www.govt.nz is een kaart te downloaden met daarop alle natuurcampings van Department of Conservation (DOC). 

Cuba
A: Vrij kamperen is toegestaan maar dat wordt wegens veiligheidsredenen afgeraden. 

Japan
A:  Ja, het is toegestaan om vrij te kamperen. Japanners kamperen zelf ook veel. Dit komt vooral omdat de trein en hotels erg duur zijn. Voor toeristen is het daarom extra interessant om een camper te huren. 
Q: Hoe kan ik een camping vinden?
Amerika en Canada
A: Op onze website vind je per land een kopje campinginformatie, ook bij onze routesuggesties vermelden we veelal campingtips voor je. Daarnaast zijn er verschillende websites waar je campings kunt reserveren. Via de website van KOA kun je vooraf reserveringen maken voor de KOA campings. Op de website van National Park Service vind je informatie over de nationale parken en kun je campings in deze parken reserveren. Gratis wildkamperen? Bekijk dan de website van campendium. Wil je een unieke manier van kamperen? Kijk dan eens op de website van Hipcamp, hier vind je unieke campings op ranches, wijngaarden etc. Of op Harvest Hosts, hier vind je campings bij wijngaarden, boerderijen, museums of andere attracties/bezienswaardigheden.

Australië en Nieuw-Zeeland
A: Op de website van de Department of Conservation staan alle natuurcampings met of zonder eventuele faciliteiten. Ook kun je terecht op de website van de Top 10 Holiday Parks
Er zijn ook wat handige apps om te downloaden: ‘’Rankers Camping NZ App’’ en ‘’Campermate’’. Deze apps zijn gratis en werken ook voor offline gebruik. 

Cuba
A: Je krijgt voor vertrek een welkomstpakket opgestuurd waar ook informatie over de campingplaatsen beschreven staat en een routebeschrijving. Een navigatiesysteem, een losse TomTom of Garmin bijvoorbeeld, mag in Cuba niet gebruikt worden. Gebruik van een navigatie op jouw telefoon is wel toegestaan. Het is daarom aan te bevelen om een ‘Navigator’ (er zijn verschillende gratis of betaalde op de markt) te installeren op je telefoon/tablet. Er is nog lang niet overal internet verbinding en ook alle routebeschrijvingen zijn nog niet actueel op Cuba, maar ‘een navigator’ kan u zeker helpen om op plek van bestemming te komen. Er zijn verschillende navigatiesystemen die je kunt gebruiken zoals Google maps offline, maps.me of Sygic. Deze laatste is geen gratis navigatie maar je koopt een levenslange licentie voor een paar US dollar waarmee je alle kaarten van de wereld kunt downloaden. Met Sygic hebben de collega's binnen Travelhome zelf erg goede ervaringen. Ook is het gebruik van een routekaart erg fijn. Helaas zijn deze zeer moeilijk verkrijgbaar. Via de online reisboekenwinkel de Zwerver kun je ze aanschaffen.

Ook zijn er verschillende apps waarmee je belangrijke bezienswaardigheden kunt opvragen. Ook deze apps zijn erg handig om in de omgeving makkelijk navigeren en toeristische punten opzoeken en hoe je er naar toe moet rijden.

Japan
A: De routes zijn goed te rijden met een GPS-systeem. Ook zijn de verkeersborden in Japan tweetalig, Japan en Engels. 
Q: Kan Travelhome ook mijn campings boeken?

Amerika en Canada
A: Ja, dat kan zeker! Ook met dit onderdeel van de camperreis helpen we je graag, zodat je volledig onbezorgd en geheel voorbereid op reis kunt gaan. Wij kijken graag samen met jou naar dé perfecte route voor je camperreis, om zo een campingpakket op maat aan te kunnen bieden. Alles is mogelijk: boek alleen de campings via ons of kies ervoor om ook de excursies en/of ferry’s toe te voegen. 

Wij werken samen met gespecialiseerde agenten op de plaats van bestemming in Amerika en Canada. Op deze manier kunnen wij onze eigen, uitgebreide kennis van je bestemming combineren met de extensieve lokale kennis van onze agenten. Je ontvangt voor aanvang van de reis een tourboek, speciaal samengesteld voor de reis zoals deze voor je gereserveerd is. 

Heb je interesse in het laten verzorgen van de campings? Neem dan contact met ons op, zodat wij de mogelijkheden en kosten kunnen bekijken. 

Australië en Nieuw-Zeeland
A: Voor het boeken van een camping in Australië kun je gebruikmaken van Campstay. Campstay is website een van de camperverhuurder Apollo. Deze website kun je gebruiken voor het zoeken, vergelijken en boeken van campings of vakantieparken in Australië en Nieuw-Zeeland. Zoek je een camping in Byron Bay of in de buurt van Somerset Dam? Met behulp van Campstay kun je al je campings boeken om zo de perfecte reis voor jezelf samen te stellen. Voor meer informatie kun je kijken op de website van Campstay. Campstay heeft ook een app welke beschikbaar is voor Apple en Android. Via deze app kun je tijdens de reis kijken welke attracties bij je in de buurt zijn.

Cuba
A: Je kunt bij boeking aangeven dat je graag de optie ‘toeslag campings’ wilt bijboeken. Dit vragen wij dan aan bij de verhuurder. Er wordt dan niet daadwerkelijk een plaats op een camping/parkeerlocatie gereserveerd op de gewenste data, maar dat is ook niet nodig. Doordat het reizen met een camper in Cuba nog niet populair is, zal je ook niet veel andere campers tegenkomen. Door dit bij te boeken krijg je bij de verhuurder vouchers welke te gebruiken zijn op de geregistreerde parkeerlocaties. 

Japan
A: Nee, voor reizen naar Japan boeken wij geen campings vooraf. Aangezien de websites van de campings in het Japans zijn is het lastig om vooraf een camping te reserveren. Daarnaast is het ook niet nodig om de campings vooraf te reserveren omdat je in principe overal vrij mag kamperen in Japan. Naast dat de flexibiliteit juist de charme is van een campervakantie, is Japan ook echt een kampeerland. Er zijn veel campings maar niet allen camping hebben plaats voor campers. Het beste kun je dan ook overnachten op de ''Michi-No-Eki''. ''Michi-No-Eki'' betekent letterlijk ‘’parkeerplaats’’. In principe zijn de aangegeven ''Michi-No-Eki'' voornamelijk bedoeld om even te stoppen. Je kan echter 's nachts bij bijna alle ''Michi-No-Eki'' gratis overnachten. De ''Michi-No-Eki'' zijn vaak meer te vinden in de buurt van bezienswaardigheden en zijn voorzien van gratis toiletten en douches. Deze plaatsen zijn verspreid over heel Japan en gewoon te vinden langs de snelweg. Alle sanitaire voorzieningen zijn super schoon en netjes, ook langs de snelweg.

Q: Waar kan ik een camping boeken voor in Australië en Nieuw-Zeeland?
A: Voor het boeken van een camping in Australië kun je gebruikmaken van Campstay. Campstay is website een van de camperverhuurder Apollo. Deze website kun je gebruiken voor het zoeken, vergelijken en boeken van campings of vakantieparken in Australië en Nieuw-Zeeland. Zoek je een camping in Byron Bay of in de buurt van Somerset Dam? Met behulp van Campstay kun je al je campings boeken om zo de perfecte reis voor jezelf samen te stellen. Voor meer informatie kun je kijken op de website van Campstay: https://campstay.com/au/. Campstay heeft ook een app welke beschikbaar is voor Apple en Android. Via deze app kun je tijdens de reis kijken welke attracties bij je in de buurt zijn.
Q: Wat is een full hook-up site?
A: Met een full hook-up site op een camping kun je de camper volledig aansluiten op water, elektriciteit en de riolering (dump). Hierdoor kun je dus van alle faciliteiten gebruikmaken.
Q: Hoeveel ampère heb ik nodig op een camping?
A: Met de campers uit ons aanbod zal je aan 30 ampère voldoende hebben.